Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Tesla диктує тренди? Як компанія перетворилася з невдахи в лідера ринку

За останній рік Tesla значно випередила більшість основних конкурентів у прибутку на один автомобіль

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Автомобільна компанія Ілона Маска Tesla заробляє більше грошей за кожен проданий автомобіль, ніж будь-хто з її глобальних конкурентів. Тепер Маск використовує цю прибутковість як зброю у війні цін на електромобілі, яку він і почав.

Про це повідомляє британське видання з посиланням на власний аналіз галузевих даних.

Як змінилися доходи Tesla

Компанія, яка колись була одним із найбільших невдах автомобільної промисловості, за 2022 рік значно випередила більшість основних конкурентів у прибутку на один автомобіль.

У III кварталі минулого року Tesla заробила $15 653 валового прибутку на автомобіль. Це удвічі більше, ніж у Volkswagen AG, у чотири рази більше, ніж у Toyota Motor Corp, та вп’ятеро перевищує показник Ford Motor. Co.

Компанія інвестувала значні кошти в нову технологію виробництва, і саме це є підґрунтям переваг у собівартості продукції компанії.

Дефіцит напівпровідників та інших матеріалів стримував виробництво в автомобільній промисловості. Це дозволило компаніям у всій галузі зосередитися на високорентабельних моделях та отримувати значні прибутки, навіть якщо обсяги продажів знизилися.

"Рішення Tesla змінити курс і витратити свою перевагу у собівартості виробництва на зниження цін тепер кидає виклик стратегіям збільшення прибутку над обсягами, які відомі автовиробники, такі як GM, дотримувалися після фінансової кризи 2008 року та подвоїли під час пандемії", – зазначають аналітики.

Щоб контролювати витрати на виробництво, Tesla інвестувала значні кошти в нову технологію виробництва — наприклад, використання великих відливків для заміни дрібних металевих деталей. Tesla перенесла виробництво акумуляторів та інших частин ланцюга постачання у власне підприємство, а також стандартизувала конструкції автомобілів, щоб покращити економію шляхом масштабу.

Що буде з ринком електромобілів в майбутньому

Експерти зазначають, що незабаром світовий ринок електромобілів може мати більше виробничих потужностей, ніж попит.

Аналітики прогнозують, що до 2026 року попит на електромобілі в Північній Америці може досягти рівня майже 2,8 мільйона автомобілів на рік. Але північноамериканські заводи електромобілів зможуть збирати понад 4,5 мільйона автомобілів. Це призведе до того, що загальне використання потужностей становитиме трохи менше 60%.

За скільки можна придбати Tesla в Україні

Згідно з динамікою зростання та зниження цін на авто, вартість Tesla досить стабільна. Лише інколи можна спостерігати незначні коливання. Зокрема, коли компанія переживає не найкращі часи, як от у випадку з падінням акцій.

Модельний ряд компанії досить різноманітний. Автівки відрізняються як технічним комплектуванням, так і ціновими діапазонами.

Так, нова Tesla, залежно від моделі, коштуватиме мінімум 60 тисяч доларів (йдеться про Model 3 та Model Y). Якщо говорити про Model X, то доведеться віддати щонайменше 100 тисяч доларів. За абсолютну нову Tesla Model S 2022 року продавці вимагають від 160 тисяч доларів.

Зазначимо, щоб придбати новий автомобіль, вам доведеться скористатися послугами компаній-посередників, які приженуть його з-за кордону та зможуть розмитнити. За всі ці процедури потрібно заплатити додаткові кошти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який світовий рекорд побив Ілон Маск. Також ми розповідали, що Укрзалізниця починає обладнувати свої поїзди терміналами Starlink.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.