Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суд в Україні повернув велике металургійне підприємство росіянам – що отримає РФ

Компанія Ferrexpo один раз вже виграла судову суперечку і довела дійсність договору купівлі-продажу, проте програла апеляцію

Колаж: Pro Гроші

Власник Ferrexpo Костянтин Жеваго обіцяв домогтися скасування рішення суду

Колаж: Pro Гроші

Апеляційний суд в Україні ухвалив рішення на користь позивачів, а саме колишніх акціонерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК), акції якого близько 20 років тому викупила гірничорудна компанія Ferrexpo.

Деталі повідомила пресслужба Ferrexpo на офіційному сайті.

У далекому 2002 році 40,19% акцій ПГЗК було продано групі осіб, які пов’язані з теперішнім мажоритарним власником Ferrexpo Костянтином Жеваго. Внаслідок перепродажу, додаткових емісій та серії кількох викупів акцій компанія Ferrexpo стала єдиним акціонером ПГЗК.

До купівлі 6,59% акцій належали компанії Gilson, 9,32% володіла Trimcroft Services, а ще по 12,14% знаходилися у власності компаній Emsworth та Calefort. Ці чотири акціонери входили до групи VS Energy. Через три роки після завершення угоди вони вирішили повернути собі втрачені активи, і звернулися з позовом до суду.

Близько 10 років тривала судова тяганина, яка завершилася відмовою Верховним судом і Вищим господарським судом України задовільнити позов. Проте позивачі не зупинилися та наприкінці 2020 року знову оскаржили угоду, давність якої на той період складала 18 років.

Суд ухвалив повернути акції росіянам

Травневим рішенням суд першої інстанції знову ухвалив законність угоди і прийняв сторону Ferrexpo. Колишні акціонери вдруге подали апеляцію буквально через місяць. Минуло більше року, і Апеляційний Суд в Україні постановив повернути 40% Полтавського ГЗК, визнавши угоду двадцятирічної давності недійсною.

У своєму повідомлені компанія Ferrexpo зазначила, що не зупиниться та продовжить захищати власні інтереси, оскільки володіє вагомими аргументами для захисту позиції. Керівництво планує розглядати різні варіанти повернення у свій актив втраченої частки, навіть якщо доведеться доводити правоту у Верховному суді України.

Інвестбанкір Сергій Фурса на власній сторінці у соціальній мережі Facebook висловив незадоволення рішенням Апеляційного суду. Він не знайшов об’єктивних причин, чому Ferrexpo зобов’язана віддати законно придбані 20 років тому акції росіянам, особливо під час війни.

Раніше ми писали, що мережу готелів Reikartz заарештували у Львові, а також розповіли про перший в Україні онлайн-аукціон з малої приватизації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.