Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У РФ не дозволили продавати нові iPhone 14, але магазини приймають передзамовлення

Російська асоціація торгових компаній заявила, що нові телефони не можуть перебувати в легальному обігу на російському ринку

Фото: «М.Відео-Ельдорадо», Apple; Колаж: Pro Гроші

У Росії не буде нових iPhone 14

Фото: «М.Відео-Ельдорадо», Apple; Колаж: Pro Гроші

У Росії не зможуть продавати нові телефони, зокрема, iPhone 14, тому що їх не можуть легально завести на російський ринок без особливих дозволів.

Про це йдеться у заяві Асоціації торгових компаній та товаровиробників електропобутової та комп'ютерної техніки, передає російське РБК.

У заяві асоціації сказано, що ретейлери можуть продавати телефони, якщо у них є сертифікати, декларації та спеціальна нотифікація щодо характеристик шифрувальних (криптографічних) засобів та товарів ЄАЕС або висновок Центру з ліцензування, сертифікації та захисту державної таємниці ФСБ.

Представник РАТЕК сказав РБК, що йому "невідомо, що хтось у Росії чи ЄАЕС отримав усі необхідні документи для продажу iPhone 14". Видання зазначило, що у Єдиному реєстрі нотифікацій ЄАЕС не згадується, що на нові моделі iPhone видали такий документ.

Водночас, передзамовлення на нові телефони в Росії все таки приймають. Так, замовлення на iPhone 14 приймали МТС і "М.Відео", також до продажу айфонів готувалися в "Білайні", Wildberries, "Яндекс.Маркеті" та Ozon.

У "М.Відео-Ельдорадо" заявили, що планують отримати нотифікацію на iPhone 14 та інші пристрої. У Wildberries сказали, що продаж iPhone почнеться на початку жовтня.

Нагадаємо, після повномасштабного російського вторгнення в Україну компанія Apple відмовилася постачати свою продукцію до Росії, після чого уряд РФ включив товари Apple до списку для так званого паралельного імпорту.

Ретейлери можуть постачати по паралельному імпорту товари без дозволу правовласників.

Закриття бізнесу в країнах-агресорах

Якщо в Україні світові компанії поступово починають відновлювати свою роботу, то в Росії та Білорусі все більше компаній йдуть з ринку.

Так, компанія H&M вирішила згорнути бізнес у Білорусі. Магазини шведського бренду одягу не працюють у країні з початку березня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.