Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Столичний ТРЦ звільнили від росіян: що тепер буде з одним із найбільших торговельних центрів у Києві

Торговельно-розважальний центр Ocean Plaza у Києві відберуть у російського олігарха і передадуть у власність держави

Фото: Google. Колаж: Pro Гроші

ТРЦ Ocean Plaza відберуть у росіян і віддадуть державі

Фото: Google. Колаж: Pro Гроші

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) у понеділок, 20 березня 2023 року, погодив рішення щодо конфіскації активів російського олігарха Аркадія Ротенберга в Україні. Серед них один із найбільших ТРЦ Києва Ocean Plaza.

Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

За його словами, майно російського олігарха передадуть в управління Фонду держмайна.

"Ми попереджали, що російські олігархи заплатять за злочини проти України. У гру входять механізми притягнення росіян до юридичної відповідальності", – зазначив він.

На сайті ВАКС зазначається, що ухвала суду стосується активів у вигляді компанії "Авангард-Віларті" (100%) та частки у компанії "Либідь" (66,65%). Рішення було ухвалено відповідно до закону "Про санкції".

Отже, Україна стягне дві третини акцій Ocean Plaza. Інші акції (33%) перебувають під контролем українського девелопера UDP Holdings Limited бізнесмена Андрія Іванова.

"Рішення набуде чинності через 10 днів, якщо сторона відповідача не захоче оскаржити його в апеляційному порядку. Але шансів на успіх вони не мають", — додав Давид Арахамія.

Що відбувається з ТРЦ

10 травня 2022 року Печерський райсуд Києва арештував будівлю торговельно-розважального центру Ocean Plaza. Контрольний пакет акцій компанії, на яку записаний ТРЦ, належить сімʼї та партнерам друга Путіна, російського олігарха Аркадія Ротенберга.

2 серпня того ж року суд скасував своє рішення, за кілька днів під арештом опинилися корпоративні права компаній-власників ТРЦ, які передали Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Відтоді АРМА займалося пошуком управителя для отриманих корпоративних прав. Проте, як зазначали в агентстві, це доволі непросто.

Хто ще з російських олігархів втратив майно в Україні

Нещодавно стало відомо, що управляти корпоративними правами холдингу IDS Ukraine, до якого входить, зокрема, Моршинський завод мінеральних вод "Оскар", буде компанія "Карпатські мінеральні води".

Моршинський завод мінеральних вод до повномасштабного вторгнення РФ в Україну був під впливом відомого російського олігарха Михайла Фрідмана.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про популярні суші-ресторани родом з РФ, які досі продовжують працювати в Україні. Також ми писали, що у США розглядають можливість віддати Україні конфісковані активи російського олігарха Костянтина Малофєєва.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.