Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сільпо звинуватили в серйозному порушенні закону – що сталося

Покупець нібито знайшов на полицях товари без маркування, тож звернувся до поліції, аби довести свою правоту

Фото: ЧНУ. Колаж: Pro Гроші

Мережу супермаркетів звинуватили в незаконному продажу гуманітарки

Фото: ЧНУ. Колаж: Pro Гроші

На адресу магазину мережі "Сільпо", розташованого в ТЦ "Гулівер" (Київ), надійшла скарга стосовно продажу продукції, передбаченої для безплатного розповсюдження, тобто гуманітарної допомоги.

Відповідне відео зі звинуваченнями опублікували в соціальній мережі Tiktok.

Автором медіаматеріалу є громадський активіст і волонтер Горбунов В.Д. Він, переміщуючись між полицями супермаркету, повідомив глядачам, що в "Сільпо" реалізовують товари, які в Україну завозять як гуманітарну допомогу постраждалим від війни. Доказ чоловік вбачає у відсутності маркування на деякій продукції.

Як зазначає ТСН, активіст вирішив спровокувати скандал у магазині, щоб викликати співробітників поліції та написати заяву з вимогою здійснити офіційну перевірку. Відомо, що звернення надійшло до Печерського відділення поліції, яке зареєструвало, проте ще не кваліфікувало заяву. В ній українець зауважив, що не буде платити кошти магазину "Сільпо", оскільки вони здійснюють шахрайські дії з продажу гуманітарки.

За словами заявника, він попросив працівників надати документи на товар, щоб з’ясувати походження, але ті відмовилися. Відповідно до статті 2012 Кримінального кодексу України, за незаконне використання речей, призначених для безоплатної допомоги чи пожертв, передбачена кримінальна відповідальність, тож обвинувачення з боку волонтера вагоме.

Що відповіли в супермаркеті

Пресслужба компанії відреагувала на запит ТСН, зазначивши, що мережа "Сільпо" ніколи не продавала гуманітарну допомогу, навпаки, відколи почалася повномасштабна війна, домовлялася з іноземними партнерами про постачання сотень тонн продукції для безплатного розповсюдження між відвідувачами супермаркетів.

Також пресслужба уточнила, що насправді працівники самі пропонували клієнту показати підтверджувальні документи про закупівлю та ввезення товарів, але він відмовився їх переглянути. Зауважимо, в цьому питанні свідчення обох сторін кардинально відрізняються.

Що стосується відсутності маркування, то представники компанії надали пояснення такій можливості. Не виключено, що на полицях залишилися позиції, ввезені раніше, коли працювали законодавчі спрощення. Тож маркування державною мовою на них могло бути відсутнє, що не заборонялося.

В поліції додали, що не вперше отримують від активіста подібні заяви. Виявляється, він уже звинувачував у реалізації гуманітарної допомоги магазини мережі "АТБ".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на українців чекають нові зміни, і розповідав, як тепер працюватимуть магазини у невеликих містечках. Також ми повідомляли, що Сільпо доставлятиме продукти Новою поштою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.