Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На українців чекають нові зміни: як тепер працюватимуть магазини у невеликих містечках

Розповідаємо, про що варто знати українцям перед походом в магазин

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У деяких магазинах в Україні змінилися умови купівлі товарів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В українських магазинах та супермаркетах, які працюють у населених пунктах з населенням понад 5 тисяч осіб, покупці мають право розраховуватися за покупки банківською карткою, а не готівкою. Якщо ж у торгових закладах відсутні термінали для безготівкового розрахунку, українці можуть повідомити про порушення своїх прав фахівцям Держпродспоживслужби.

Про це повідомляє пресслужба органу.

Як зазначається у 17 статті закону "Про захист прав споживача", у споживача є право на безготівкові розрахунки. До того ж таке право — частина законної вимоги законодавства.

"Це значить що, відмова у безготівковому розрахунку за придбані товари та надані послуги свідчить про обмеження прав споживача та є порушенням вимог законодавства, за яке передбачена відповідальність за статтею 23 Закону України "Про захист прав споживачів" та статтею 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення", — йдеться у повідомленні.

Але існують й деякі винятки.

Наприклад:

  • до січня 2024 року лише готівкова оплата дозволена в магазинах та супермаркетах, які працюють у населених пунктах із населенням до 5 тис. осіб;
  • якщо населений пункт незалежно від того, скільки в ньому проживає людей, перебував в окупації чи зоні воєнних дій, підприємці мають право ще впродовж трьох місяців працювати без готівкового розрахунку.

Тож якщо права споживача порушені, він має право звернутися до Держпродспоживслужби. А бізнес оштрафують за порушення прав споживача, якщо порушення будуть доведені.

Чи варто здавати особисті речі в камери зберігання у магазинах

Адміністрація магазинів не може змушувати до цього покупців, адже в українських законах не передбачено, що споживачам потрібно здавати особисті речі в магазинах.

Та при цьому супермаркетам усе ж дозволяється запроваджувати подібну практику і забороняти відвідувачам заходити до торгового залу з особистими речами. Але тоді заклад має забезпечити умови для зберігання таких речей.

"Це означає, що ви фактично укладаєте з адміністрацією договір про зберігання речей, та адміністрація несе повну відповідальність за збереження ваших речей (ч. 3 ст. 937 Цивільного кодексу України). Попри наявність оголошення про інше", – зазначають у Держпродспоживслужбі.

Раніше ми розповідали, які продукти в Україні подорожчають у березні й чому. А ще ми порівнювали ціни на продукти в Україні, Німеччині та Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.