Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помилка, яку роблять усі українці: про що ви навіть не здогадуєтесь, відвідуючи магазин

Так через необачність можна лишитися не тільки без покупок, а ще й без дорогоцінних речей

Фото: Google, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи обов'язково класти речі у камери зберігання в супермаркетах

Фото: Google, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Супермаркети ми найчастіше відвідуємо вже з пакетами та сумками, у яких лежать як особисті речі, так і покупки з інших магазинів. Тому практично усі магазини просять покупців здавати особисті речі у камеру зберігання. Та виявляться, що такою вимогою супермаркети порушують права споживачів.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Виявляється, що в українських законах не передбачено, що покупці повинні здавати особисті речі в магазинах. Втім, супермаркетам усе ж дозволяється запроваджувати подібну практику і забороняти відвідувачам заходити до торгового залу з особистими речами. Та при цьому магазин зобов'язаний забезпечити умови для зберігання таких речей.

"Це означає, що ви фактично укладаєте з адміністрацією договір про зберігання речей, та адміністрація несе повну відповідальність за збереження ваших речей (ч. 3 ст. 937 Цивільного кодексу України). Попри наявність оголошення про інше", – пояснили фахівці.

До того ж у постанові Кабміну № 833 від 15.06.2006 року йдеться про те, що супермаркети зобов'язані:

  • забезпечити доступ споживачів до торгових об'єктів без здачі на зберігання особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торгових об'єктах;
  • створити умови для зберігання речей споживачів, у разі коли вхід у торговий об'єкт з товарами, що реалізуються в таких закладах, заборонено.

Що робити, якщо речі з камери зберігання зникли?

Поруч із камерами зберігання у супермаркетах часто можна побачити оголошення про те, що адміністрація не несе відповідальності за збереження речей. Тобто, якщо речі покупця зникнуть, то магазин тут ні до чого.

Тож у Держпродспоживслужбі пояснюють, що у разі зникнення речей зі сховку, покупцеві потрібно терміново викликати правоохоронців та адміністрацію магазину.

Якщо адміністрація магазину відмовляється відшкодувати збитки, покупець має повне право звертатися до суду.

"Зберігач речей повинен відшкодувати всі збитки у розмірі їхньої вартості. Згадайте, що було у вашій сумці, докладно опишіть речі поліції, щоб зафіксувати все документально", – пояснили у Держпродспоживслужбі.

Раніше ми пояснювали, чому українцям потрібно уважніше придивлятися до цінників у супермаркетах. Також ми писали, що українців у 2023 році неприємно здивують ціни на каву.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.