Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сайт, де вербували росіян для війни і збували намародерене, продають – чиїм стане Avito

Після тривалих вагань, власники найбільшого в РФ сайту оголошень, які володіють зокрема і популярним в Україні OLX, позбулися бізнесу з росіянами

Фото: Avito, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі компанії відмовляються розривати зв'язки з агресором

Фото: Avito, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інтернет-сервіс оголошень Avito був створений 2007 року. Це один із найбільш відвідуваних сайтів у Росії та, за підрахунками Forbes, третя найдорожча компанія в цій країні. На цьому сайті вербували росіян для війни в Україні, а також продавали намародерені речі. Тепер продають і сам сайт.

Розбираємось, хто, кому і за скільки намагається збути один з найбільших сайтів РФ, і до чого тут Україна.

Декому важко дається вихід з РФ


Коли Російська Федерація здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, великі та малі холдинги, різні компанії почали виходити з ринку агресора. Співпраця з росіянами після їхніх терористичних дій в Україні в першу чергу несе репутаційні втрати. Але не менший відбиток для деяких компаній дають і санкції, які Захід запровадив проти РФ.

Так, за даними Єльського університету вже понад 1 000 компаній вийшли з Росії повністю, тимчасово зупинили діяльність чи інвестиції. Хтось негайно висловив чітку позицію щодо війни в Україні та виходу з ринків агресора ще у лютому-березні, а хтось чекав. До тих, хто сподівався всидіти на двох стільцях, належить і холдинг Naspers.

Голландська компанія Prosus (холдинг Naspers) працює у всьому світі над онлайн-рекламою, доставкою їжі, платежами, фінансовими і освітніми технологіями. Групі, зокрема, належить популярний в Україні сайт OLX, а ще 99% акцій Avito. За суттю ці сайти схожі – вони пропонують оголошення про товари і послуги. Однак на Avito ще й пропонували воювати в Україні.

На сайті компанії зазначили, що станом на 31 березня 2022 року, коли Naspers і Prosus завершили останній фінансовий рік, вартість активів і прибутків були такими:

  • вартість чистих активів Avito Group становила 1 379,9 млн доларів США;
  • прибуток, що належить Avito Group, – 160,3 млн доларів США.

Спершу власники цього бізнесу відмовлялися покидати російський ринок. На це намагалися вплинути в українському OLX, які засудили війну та неодноразово зверталися до менеджменту материнської компанії.

"Деякі з наших колег вступили до лав ЗСУ та підрозділів ТРО, а більша частина команди була змушена покинути свої будинки та рідні міста, щоб продовжити роботу. Український офіс з першого дня війни постійно звертається до головного офісу та чітко наполягає не продовжувати бізнес у Росії. Сподіваємося, що зможемо вплинути на позицію материнської компанії", – повідомляли раніше в OLX Україна.

А потім на Avito помітили оголошення з пропозицією військової служби.

Скриншоти не горять


Український бізнесмен, співзасновник Monobank та колишній радник голови СБУ Дмитро Дубілет у березні 2022 року зробив скриншоти із сайту Avito, де росіянам пропонували ставати військовослужбовцями.

"Сайт закритий для іноземного трафіку, але якщо зайти через російські IP, то можна легко знайти багато об'яв щодо військової контрактної служби. В цих об'явах військовим контрактникам обіцяють, до речі, "гнучкий графік",зазначав тоді Дубілет.

Власне, крім "зручного графіку", пропонували від 40 000 рублів плати, що зараз складає приблизно 23 595 грн.

Крім цього, росіяни, які під час бойових дій в Україні займалися мародерством і крали в українців купу побутових речей, продавали їх потім на цьому ж сайті. У мережі також ширилися скриншоти з олімпійкою, яку намародерили під містом Бровари.

Врешті компанія Prosus вирішила відреагувати на такі випадки. Вони пояснили, що щодня в них з'являються мільйони оголошень, які потрібно модерувати. Але їм вдалося розібратися з проблемою.

"Нам стало відомо про невелику кількість оголошень про вакансії у військовій сфері, які були розміщені на Avito, і тепер ця проблема усунута", – заявили у Prosus.

Знадобився ще місяць для того, аби власники холдингу зробили заяву: "25 березня 2022 року ми оголосили про відділення російського бізнесу оголошень Avito від нашої OLX Group. Після завершення цього операційного поділу Prosus вирішив покинути російський бізнес. Ми почали пошук відповідного покупця на нашу частку в Avito".

Кому і за скільки збувають сайт


Врешті-решт 14 жовтня Prosus заявили про продаж Avito. Угода передбачає відчуження та передачу всіх компаній, що входять до складу Avito Group. А це ТОВ КЕХ eCommerce та ТОВ "Авіто Холдинг" і всі їхні дочірні компанії.

Очікується, що угоду закриють вже у жовтні. Її сума становить 151 млрд рублів. Це за приблизними підрахунками 2,4 млрд доларів. Покупцем став колишній гендиректор телекомунікаційної компанії "Мегафон" Іван Таврін.

Так, голландська компанія таки покинула російський ринок за понад пів року повномасштабної війни в Україні. Перед цим було багато скандалів з оголошеннями, які, можливо, не мають значення для російського споживача, проте є важливими для світу та України. Раніше ми говорили з експертом Олегом Тітамиром, який пояснював, що усі компанії, які залишаються в РФ, будуть мати великі збитки у нас, оскільки близько 70% людей будуть уникати таких марок. Натомість бренди, які показали свою позицію і не стали на бік агресора, будуть, навпаки, збільшувати кількість клієнтів і своїх прибутків. Адже політичне питання сьогодні є принциповим і впливає на багато речей, які, на перший погляд, не пов'язані між собою.

Раніше ми також писали, що придумали в РФ для ядерного шантажу та яку ще одну угоду розірвала Україна з агресором.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.