Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прірва стає ширшою: Україна розриває ще одну угоду з Росією

Уряд остаточно заборонив реекспорт товарів з країною-агресором

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Угода про реекспорт між Україною та Росією діяла з 1994 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів припинив дію протоколу між урядом України та урядом Росії щодо реалізації угоди про реекспорт товарів та порядок видачі дозволу на реекспорт у двосторонніх відносинах.

Про це повідомив постійний представник Кабміну Тарас Мельничук.

"Припинено дію Протоколу між Урядом України та Урядом РФ по реалізації Угоди про реекспорт товарів та порядок видачі дозволу на реекспорт від 15 квітня 1994 року в двосторонніх відносинах між Україною та РФ", – написав Мельничук.

Ще у вересні Кабінет міністрів остаточно заборонив вивезення українських товарів на митну територію Росії.

Що Україна експортувала в Росію

Головною позицією українського експорту до Росії у 2021 році з великим відривом став глинозем. Його з заводу, що належить "Русалу" в Миколаєві, було поставлено на 626 мільйонів доларів.

Ще п'ять позицій у топ-10 експорту до Росії зайняла металопродукція на загальну суму 791 мільйон доларів.

На 77 мільйонів було поставлено насосів для рідин, на 61 мільйон – пакувальних виробів із пластмаси, на 46 мільйонів – керамічної плитки.

Економічні наслідки

За прогнозами уряду таке рішення не буде мати негативних економічних наслідків. Адже за даними статистики, за період з березня по червень 2022 року експорт українських товарів на територію РФ склав всього 4,2 млн доларів. Переважно це була продукція з чорних металів на суму 4,189 млн доларів і хімічна продукція на 57,2 тисячі доларів.

Для порівняння: тільки в січні 2022 року українські підприємства експортували до рф товарів на 250 млн доларів.

У міністерстві зазначають, що ембарго на експорт допоможе українським компаніям, що мали контрактні зобов’язання перед суб’єктами РФ, встановити юридичну чіткість у питанні невиконання контрактів. І тепер вони зможуть сконцентрувати активність на інших ринках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи буде продовження "зернової угоди" після 22 листопада. Також ми розповідали, скільки втратить Україна через відмову експорту енергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.