Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оформити статус безробітного тепер простіше – що змінилося для українців

Українці, які проживають на окупованих територіях, можуть подати документи в електронній формі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні внесли зміни до отримання статусу безробітного

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбулося 30 березня 2023 року, були прийняті зміни щодо умов подання документів для оформлення статусу безробітного.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Зокрема уряд спростив процедуру та уточнив порядок отримання статусу онлайн. Як зауважила міністерка економіки Юлія Свириденко, можливість подати документи в електронній формі зберігається, що зручно для багатьох українців, які не мають змоги особисто відвідати відомства. Йдеться про внутрішньо переміщених осіб, людей, які проживають на окупованих територіях чи в зонах активних бойових дій.

"Також спрощується процес реєстрації для людей, які втратили документи, або у яких досі не були розірвані трудові відносини з роботодавцем, який знаходиться на території, де ведуться активні бойові дії", – уточнила очільниця Міністерства.

Загалом відтепер українцям варто враховувати наступні зміни в порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку безробітних:

  • члени добровольчих формувань територіальних громад матимуть можливість отримати статус зареєстрованого безробітного та перебувати на обліку під час війни;
  • особисте відвідування центру зайнятості можна замінити на зустрічі та спілкування зі спеціалізованим кар’єрним радником;
  • робочі місця для безробітних підбиратимуть за новими затвердженими критеріями, що враховують воєнний стан;
  • доповнили підстави припинення реєстрації безробітних щодо перебування за кордоном.

Де знайти високооплачувану роботу

В Україні кількість відкритих вакансій досі не прирівнялася до довоєнного рівня, але навіть за особливих умов роботодавці шукають фахівців і готові платити їм достойну зарплату. Наприклад, у Полтаві потрібен водій категорії "В" та "С" з власним вантажним автомобілем. Компанія обіцяє забезпечувати працівника сумою від 80 до 110 тисяч гривень за умови, що паливо та амортизацію він оплачуватиме самостійно. Також важливе значення грає знання місцевості.

Інший роботодавець у Полтаві пропонує зарплату в розмірі 75 тисяч гривень на місяць за транспортування вантажів. Потрібно також слідкувати за його цілістю в дорозі та оформлювати супутню документацію. Водночас 60-80 тисяч можна заробити за доставляння вантажів з торгових центрів у різні точки Полтави.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які професії будуть в топі після війни. Також ми повідомляли, на яку роботу потрібні люди зі знанням ChatGPT і кому платять до 120 тисяч гривень щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.