Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога по безробіттю 2023: які існують виплати та як їх отримати

Держава виплачує безробітним допомогу щомісяця, а також залучає до участі в грантових програмах і проєктах

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як українцям отримати допомогу по безробіттю в 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які втратили роботу чи довгий час не можуть працевлаштуватися самостійно, але мають бажання та здатність працювати, можуть розраховувати на допомогу від держави по безробіттю, а також долучатися до участі у спеціальних проєктах.

Сайт Pro Гроші розповідає, як отримати допомогу у 2023 році та на які суми можна розраховувати.

Статус безробітного

Якщо особа набула офіційного статусу безробітної, їй належать виплати в розмірі мінімальної заробітної плати. Станом на 2023 рік це 6 700 грн, більше цієї суми нараховувати не можуть. Мінімум людина отримуватиме (1 000 грн), якщо її страховий стаж за 12 місяців до реєстрації в Центрі зайнятості становить менш як сім місяців.

У Законі "Про зайнятість населення" визначено, що статус безробітного може набути:

  • людина працездатного віку (від 15 до 70 років) до призначення пенсії, яка не має заробітку, але готова працювати;
  • особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу;
  • підліток до 16 років, який працював, але був звільнений через зміни в організації виробництва та праці;
  • одинока мати/батько, що доглядає за дитиною з інвалідністю, та хтось з батьків, усиновителів, вихователів дитячого будинку сімейного типу, опікунів, піклувальників дитини з інвалідністю підгрупи А, хто має право на надбавки для догляду.

Аби офіційно набути статусу безробітного, варто звернутися із заявою та пакетом документів у місцевий Центр зайнятості або здійснити реєстрацію технічними засобами. Зокрема через додаток чи портал "Дія", на сайті Державної служби зайнятості, через чат-бот (Telegram, Viber), якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території чи в місцях ведення активних бойових дій. Також існує можливість надіслати заяву електронною поштою.

Зауважимо, під час війни статус надається з першого дня реєстрації, виплати також призначають одразу. Тривалість допомоги не може перевищувати 90 календарних днів, або 360 календарних днів для осіб передпенсійного віку з достатнім страховим стажем.

Кошти автоматично припинять виплачувати в разі працевлаштування, вступу до закладу вищої освіти, призову на службу, перебування за кордоном більш як 30 днів.

Гроші за програмою "єРобота"

Безробітні можуть розраховувати не лише на виплати в розмірі мінімальної зарплати. Уряд дає змогу громадянам спробувати сили у підприємництві, аби підтримувати економіку країни та створювати нові робочі місця. Всі охочі можуть подати заявку на відкриття та розвиток бізнесу, підтримку ІТ-стартапів. Залежно від сфери в межах програми доступні безповоротні виплати до 8 млн грн.

Щоб взяти участь, варто спочатку скласти бізнес-план і презентувати його в Центрі зайнятості. Спеціальна комісія вивчатиме рентабельність справи та визначатиме ділову репутацію за підтримки банківських установ.

Якщо рішення комісії буде позитивним, кошти надійдуть на спеціальний рахунок. Фінанси можна використати лише на закупівлю необхідного обладнання, матеріалів і ресурсів, оренду приміщення та ін. Обов’язкова умова – відкриття як мінімум кількох робочих місць.

Діяльність "Армії відновлення"

Проєкт запровадили восени 2022 року, щоб залучати безробітних до суспільно важливих робіт, необхідних для відбудови держави. Українцям стабільно виплачують щонайменше 6 700 грн кожного місяця, плюс місцева влада залишає за собою право підвищити плату коштом свого бюджету чи фінансування замовника робіт.

Залежно від потреб регіону людей можуть залучати до будівництва захисних споруд, укріплення дамб, розвантаження гуманітарної допомоги, розбору завалів та відновлення житлових будинків, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг, облаштування блок-постів, підвальних приміщень під укриття, заготівлі дров для військових і населення тощо.

Станом на 13 квітня чисельність "Армії відновлення" становить майже 14 тисяч людей. За даними Державної служби зайнятості, найбільше осіб вдалося залучити у Полтавській області – 3 500 українців.

Раніше сайт Pro Гроші писав про пакунок малюка та розповідав, чому молоді батьки частіше обирають грошову компенсацію. Також ми повідомляли, що деяким українцям дають до 26 тис. грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.