Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок криптовалют не може оговтатися від краху FTX: хто знову постраждав

Компанія не змогла впоратися з крахом цифрових активів після банкрутства FTX

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Криптогігант оголосив про банкрутство

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Криптовалютна біржа Genesis разом з кількома дочірніми компаніями подала заяву до суду Нью-Йорка стосовного свого банкрутства і боргу розміром від 1,2 млрд до 11 млрд доларів.

Про це повідомило видання CNBC.

У заяві біржа вказала про понад 100 тисяч кредиторів, з якими не може розрахуватися після краху FTX. Обидві фірми співпрацювали, Genesis неодноразово надавала позики на запит FTX. Тож не дивно, що падіння активів, проблеми з ліквідністю та виведення інвестицій дали поштовх до втрати фінансів. Раніше схожа ситуація виникла в інших організацій, пов’язаних з FTX – криптобірж BlockFi, Celsius, Voyager.

Варто уточнити, що банкрутство не зачепило інші напрямки діяльності компанії. Йдеться лише про бізнес криптокредитування, тоді як дочірня Genesis Global Trading, наприклад, яка займається спотовою торгівлею, надалі процвітає і безперешкодно функціонує. До слова, допомогти у фінансування Genesis учасники ринку не захотіли, оскільки заклик надати екстрену грошову підтримку в розмірі 1 млрд доларів залишився без уваги.

Зауважимо, що у 2022 році криптовалютний ринок зазнав чималих втрат, які тільки посилилися внаслідок краху FTX. Галузь потребувала відновлення, тож за справу взялися глобальні компанії як от Binance, Aptos Labs, Jump Crypto та ін. Вони виділили мільярди у фонду відновлення, щоб проблемні криптоактиви не стали "мертвими".

Що відбувається на криптовалютному ринку

Всупереч тривалій стагнації, деякі види цифрових грошей поступово приходять до тями та відновлюють показники до 2022 року. Всередині січня, наприклад, сталося неочікуване підвищення вартості біткоїна вперше з вересня, він подорожчав одразу на 23,4%. Станом на 20 січня BTC коштує майже 21 000 доларів, хоча у період з 1 по 9 січня монета коливалася в діапазоні 16 600-17 000 доларів.

Експерти британського міжнародного фінансового конгломерату Standard Chartered стверджують, що не варто завчасно радіти підйому, адже кожної миті може статися сильне падіння вартості акцій найбільших технологічних компаній світу. Навряд чи ринок оговтається від чергових банкрутств знову, особливо якщо найголовніша криптовалюта опуститься занадто низько.

А саме такий результат прогнозують: у Standard Chartered допускають ціну 5 тисяч доларів за біткоїн, а представники Fairlead Strategies LLC говорять про 14 тисяч. Середній показник у 10 тисяч американських доларів називає інвестор з великим стажем Марк Мобіус.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як біткоїн оновив максимум з 13 вересня. Також ми повідомляли, як правильно та безпечно купити криптовалюту в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.