Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рекордні збитки, в’язниця і крах: хто з мільярдерів найбільше втратив у 2022 році

Минулий рік приніс чимало потрясінь, водночас не найкращі часи переживали компанії-гіганти

Фото: Unspalsh. Колаж: Pro Гроші

Кого визнали поганим керівником у 2022 році

Фото: Unspalsh. Колаж: Pro Гроші

2022 рік не можна назвати найкращим для світової економіки. Трапилося кілька гучних скандалів у бізнес-середовищі, якісь компанії оголошували про банкрутство, деяким доводилося звільняти тисячі співробітників. Не завжди невдачі такого плану спричинені зовнішніми факторами, на які важко вплинути одноосібно. Інколи у провалах винні керівники, які прийняли невдалі управлінські рішення. Тож їм залишається тільки пожинати плоди власних наказів.

Видання The Guardian склало список директорів-невдах, управління яких у 2022 році призвело до важких наслідків, аж до припинення діяльності компанії.

Метавсесвіт Марка Цукерберга

Мільярдер кілька років "носиться" з ідеєю створення середовища віртуальної та доповненої реальності, де користувачі зможуть взаємодіяти між собою майже як у реальному житті, крім суттєвих перепон у вигляді законів фізики. Проєкт на початку викликав зацікавленість інвесторів і суспільства, проте з часом інтерес зменшився, що відбилося на доходах. Вливання фінансів сповільнилося, капітал Цукерберга також нещадно падав. Згідно даних Bloomberg, за 11 місяців 2022 року мільярдер втратив понад 100 млрд доларів.

Це не могло ніяк не зачепити Meta: через невдачі з капіталовкладенням, негативну динаміку розвитку та наближення рецесії у світі вперше за історію існування компанія вдалася до масового скорочення штату. Як результат – зменшення ринкової вартості Meta та падіння на 20 місце в рейтингу 20 найбільших компаній США.

Сумнівні інвестиції Джеффа Безоса

У листопаді 2022 року компанія Amazon увійшла в історію як перша публічна фірма, ринкова капіталізація якої скоротилася на 1 трильйон доларів. За рік до цього показник становив 1,88 трлн доларів, а станом на кінець 2022-го – 879 млрд доларів. Через це компанія більше не входить у список світових публічних організацій, капіталізація яких – понад 1 трильйон. До них належать Apple, Saudi Aramco, Microsoft та Alphabet.

Як зазначає видання, акції впали майже на 50% через зменшення продажів і жорстоку грошово-кредитну політику. Плюс уточняється, що співзасновник Джефф Безос веде "благодійну політику щодо капіталовкладення у сумнівні іміджеві та бізнес-проекти". Саме через різке зростання витрат Amazon опустився до рекордних показників.

Скандальні витівки Ілона Маска

Навряд чи хтось не чув про перипетії, з якими зіткнувся підприємець, коли купив Twitter. Ряд його сумнівних рішень щодо зміни політики соціальної мережі (звільнення співробітників і керівництва, ціна верифікації акаунта, скасування цензури тощо), а також необережні висловлювання про війну в Україні, спричинили різке падіння акцій Tesla. Мільярдер втратив перше місце у списку Forbes, зате побив світовий рекорд, збіднівши на 165 мільярдів доларів з листопада 2021 року по грудень 2022-го.

Крах криптофірми FTX

Сем Бенкман-Фрід створив майданчик для торгівлі криптовалютою FTX у 2019 році, куди інвертував гроші з іншої своєї фірми Alameda Research. Справи у компанії розвивалися швидко, від інвесторів не було відбою. У 2021 році, коли FTX перебувала на піку, обсяг торгів біржі досяг 11,5 млрд доларів, що зробило її четвертою у світі. Першопричиною такого буму були маркетингові здібності власника, який переконував, що справи йдуть добре, навіть коли почався спад на ринку криптовалют у 2022 році.

Навколо чимало компаній оголошували про банкрутство, водночас FTX досі трималася на плаву. Інвестори не поспішали забирати активи, адже були впевнені, що біржа вистоїть, незважаючи на навколишній "армагедон". Але обманна бульбашка лопнула після проведення журналістського розслідування, яке довело, що Сем Бенкман-Фрід весь час займався шахрайством і відмиванням грошей.

Як результат – FTX теж збанкрутіла, слідом за нею про втрачені активи повідомила низка інших фірм, які торгували криптовалютою та були пов’язані.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ринок криптовалют не може оговтатися від краху FTX. Також ми повідомляли, що Ілон Маск збіднів на 200 мільярдів доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.