Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банкрутство, махінації та жага влади: топ фільмів про гроші, від яких холоне кров

Перегляд цих кінострічок порине вас в океан бізнесу, грошей та капіталізму

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фільми про гроші та бізнес

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розширити кругозір в питаннях економіки та фінансів, бізнесу й підприємництва, маркетингу і капіталовкладень можна не тільки за допомогою розумних книжок чи навчання в університеті. Людям, які мало знають про нюанси відкриття й ведення власної справи, підводне каміння в сфера інвестицій, правильні підходи до управління фінансами, можна замінити читання нудної літератури на перегляд наочних і цікавих фільмів, які розповідають про гроші зрозумілими глядачу образами.

Сайт Pro Гроші рекомендує звернути увагу на чотири кінострічки, після знайомства з якими ви будете знати набагато більше про економічні відносини.

Волл-стріт, 1987

Єдиний художній фільм у топі, що не робить його менш реалістичним та обґрунтованим. Історія розповідає про брокера з великими амбіціями, який намагається відшукати відомого у біржовій сфері махінатора, щоб вивести на "чисту воду".

Йому це вдається, проте нещодавній суперник, який живе за принципом "Жадібність – це добре", втягує головного героя у свої незаконні операції, обіцяючи великі гроші та безбідне життя. У фільмі піднімаються теми капіталістичного середовища, корпоративних фінансів, цінних паперів, інвестиційного права, розвитку та занепаду підприємств, ділової етики тощо.

Startup.com, 2001

Наприкінці 90-х з'явився термін "дотком", яким називали бізнес-модель, що характеризується діяльністю в мережі Інтернет. Тобто цим словом позначали компанії, які працювали лише в рамках всесвітньої павутини. Кінець тисячоліття ознаменувався підвищеним зацікавленості суспільства до можливостей Інтернету, тож не дивно, що період розквіту доткомів почався одночасно з формуванням інвестиційної бульбашки. У 2000 році американський позабіржовий державний ринок, який спеціалізується на акціях високотехнологічних компаній, обвалився.

Це стало крахом для сотень компаній, які були змушені визнати себе банкрутами. Про одну з таких фірм йдеться у документальний стрічці. Мова про govWorks – розробника програмного забезпечення для клієнтів з уряду, які хотіли відслідковувати контракти в режимі реального часу. Серед актуальних і нині тем – ефективне фінансове планування для нового стартапу, управлінські здібності, навички тімбілдінгу тощо.

Енрон: Найрозумніші хлопці в кімнаті, 2005

Фільм розповідає історію американської енергетичної компанії Enron, яка стала банкрутом у 2001 році через махінації зі звітними документами. До масштабного провалу корпорація мала більше 20 000 співробітників у 40 країнах світу, а журнал Fortune називав Enron найбільш інноваційною компанією Америки.

Проте наприкінці 2001 року стало відомо про підробку документів щодо фінансового стану фірми. Відтоді вона стала символом корпоративного шахрайства та корупції. У стрічці, знятій на основі книги Бетані Маклін та Пітера Елкайнда, йдеться про важливість правильного ведення фінансової звітності, офшорні капітали, приховані рахунки та ін.

Капітал у XXI столітті, 2019

Кіно плавно та розмірено вводить глядачів у тематику багатства, влади, бізнесу, підприємницької діяльності, соціального розриву між людьми тощо. Відомий економіст Паризької школи економіки Тома Пікетті написав однойменну книгу, яку згодом екранізували.

Автор розповідає про секрети бізнесу та підводне каміння інвестиційного середовища, підкреслює нерівність світової економіки, розглядає причини несправедливості між багатими та бідними. У доступній рядовому глядачу формі відповідає на злободенні питання про фінансову нестабільність нижчих верств населення, стагнацію, політичні тонкощі, які впливають на економіку та ін.

Раніше сайт Pro Гроші писав про 4 фільми про пограбування та фінансові афери, які ви повинні переглянути. Також ми повідомляли про фільми про перший заробіток і всі супутні проблеми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.