Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приховані борги: як ФОПу швидко перевірити, що відбувається з його податками

Підприємці, які не слідкують за успішністю сплати податків і внесків, ризикують заробити борг і пеню

Фото: Unsplash

ФОПи можуть самостійно перевірити наявність боргу чи пені

Фото: Unsplash

Фізичні особи-підприємці, які зобов’язані кожного звітного періоду вносити регулярні платежі по єдиному податку і єдиному соціальному внеску, повинні слідкувати за успішністю сплати. Може статися, що платіж не пройшов, і тоді з’явиться борг, на який періодично нараховуватимуть пеню. Тому бажано час від часу самостійно перевіряти, що відбувається з вашим податковим станом.

Сайт Pro Гроші розповідає, як швидко дізнатися, чи є заборгованість або переплата по ЄП/ЄСВ.

Процес насправді дуже легкий і потребує кількох хвилин часу. ФОПам потрібно авторизуватися на сайті Державної податкової служби і зайти в особистий електронний кабінет платника. Далі варто обрати у лівому меню розділ "Стан розрахунків з бюджетом". Не забудьте зазначити поточний рік, інакше отримаєте вже неактуальну інформацію зі старими даними.

На екрані з’являться рядки з кодами, що відповідають єдиному податку і єдиному соціальному внеску:

  • код 18050400 – ЄП;
  • код 71040000 – ЄСВ.

По правому боці рядків можна переглянути надміру сплачені суми податків і внесків, а також борг і нараховану пеню. Якщо ви бачите нулі, значить проблем із податковою немає. Підприємці можуть одразу ж за допомогою Електронного кабінету оплатити всі зайві суми, щоб позбутися проблем.

Інформація про переплату чи борги з єдиного податку та ЄСВ
Інформація про переплату чи борги з єдиного податку та ЄСВ
Фото: Скріншот

До речі, у ФОПів 3 групи на ставці 5% можуть бути заборгованості по сплаті єдиного податку за 3 квартал 2023 року. Але не варто хвилюватися та покривати борги, оскільки вони несправжні. Іншими словами, це довідкова інформацію, яку підприємцям подають наперед, оскільки терміни платежу спливає 20 листопада. Якщо заплатити ЄП до цієї дати, заборгованість зникне.

ФОПи можуть оформити податкові канікули

Раніше ми розповідали, що ті підприємці, в яких немає стабільного заробітку, можуть оформити податкові канікули і на місяць скасувати сплату єдиного податку. Адже коштів інколи може не вистачати, і щоб не заганятися в борги, дозволено відтермінувати розрахунок.

Скористатися правом на податкові канікули можуть ФОПи 1 та 2 груп, якщо вчасно встигнуть подати заявку. Необхідно звернутися в контролюючий орган з відповідним документом, але майте на увазі: скасування ЄП діятиме наступного місяця, а не тоді, коли заяву прийняли та схвалили. Тобто подаючи звернення у жовтні, канікули діятимуть у листопаді.

Також бажано самостійно перевірити, чи успішною була спроба, адже податківці про це не повідомлять. Алгоритм дій такий:

  • зайти в особистий кабінет платника;
  • обрати розділ "Стан розрахунків з бюджетом";
  • вказати актуальний рік;
  • клікнути на рядок з кодом 18050400, який відповідає за єдиний податок з фізичних осіб;
  • знайти рядок з кодом операції 17, де буде написано, що вам зменшили ЄП.

За відсутності такого коду можна зробити висновок, що заяву про податкові канікули не схвалили. Рекомендується зателефонувати на гарячу лінію ДПС і дізнатися, що стало причиною відмови. Наприклад, про звернення могли забути чи пропустити серед безлічі інших документів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити ФОПам, які стали пенсіонерами чи отримали інвалідність. Також ми повідомляли, що ФОПів тримають під прицілом і розповідав, кого точно перевірять на використання РРО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.