Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПів остаточно заплутали: що треба робити зі сплатою ЄСВ цього року

Деякі ресурси можуть подавати невірну інформацію про обов’язкову сплату ЄСВ, чим заплутують підприємців

Фото: Pexels

ФОПи плутаються, що робити зі сплатою ЄСВ у 2023 році

Фото: Pexels

Єдиний соціальний внесок існує в Україні вже багато років. Ним свого часу замінили кілька обов’язкових окремих нарахувань, наприклад, до Пенсійного фонду та від нещасних випадків на виробництві. Під час війни підприємці плутаються, що робити з ЄСВ – платити, починаючи з 1 серпня, чи ні.

Відповідь на питання дав податковий консультант Михайло Смокович.

Він зауважив, що до нього досі приходять по допомогу в питанні сплати єдиного соціального внеску. Хоча з цим платежем зміни у податковому законодавстві нічого не вчинили, на відмінну від єдиного податку, який з 1 серпня став обов’язковим для ФОПів 1 та 2 груп.

На жаль, уточнив експерт, деякі засоби масової інформації, не розібравшись, пишуть неправдиві відомості та ще більше заплутують громадян. Зокрема вказують, що ЄСВ необхідно покривати з 1 серпня 2023 року. Насправді ж ситуація кардинально протилежна.

"Сплата ЄСВ з березня 2022 року і ще протягом 12 місяців з моменту закінчення воєнного стану добровільна. Але якщо не платити ЄСВ, не нараховується страховий стаж", – констатував Смокович.

Навіть у випадку отримання доходів підприємцями 3 групи на ставці 5% єдиний соціальний внесок залишається суто добровільною справою. Повідомляти в контролюючий орган, тобто в податкову, що ви вирішили не вносити регулярні платежі, не треба. Але такий вибір впливає на подання річної звітної декларації, оскільки традиційно її відправляють з додатком по ЄСВ.

Що українці втрачають, не сплачуючи внесок

Раніше ми розповідали, що підприємці дещо втрачають, обираючи відмовитися від єдиного соціального внеску. Адже вносячи регулярні платежі, українці мають право на державний соціальний захист, а саме:

  • допомогу по безробіттю;
  • виплати в разі нещасного випадку на роботі;
  • кошти у зв’язку з професійним захворюванням;
  • нарахування лікарняних і декретних.

Якщо з цим переліком ще можна змиритися, то відсутність страхового стажу – це серйозніша втрата. До показника враховують всі повні місяці здійснення професійної діяльності, що потім вплине на розмір пенсійного забезпечення. Іншими словами, чим більший страховий стаж, тим приємнішою з фінансової точки зору буде пенсія.

Розмір ЄСВ стабільний протягом року (якщо не відбуваються зміни в сумі мінімальної заробітної плати). Станом на 2023 рік місячний платіж становить 1 474 грн (22% від 6 700 грн), квартальний – 4 422 грн. З нового року, коли мінімалку піднімуть до 7 000 грн (згідно з проєктом Державного бюджету на 2024 рік), то сума внеску виросте до 1 562 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як зміняться податки і ліміти у 2024 році. Також ми повідомляли, чому ФОПу можуть заблокувати рахунок через ЄСВ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.