Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкова знає все? Що робити ФОПам, які стали пенсіонерами чи отримали інвалідність

Деякі підприємці повністю звільняються від сплати єдиного соціального внеску за себе

Фото: Pexels

ФОПам не потрібно повідомляти податкову про пенсію чи інвалідність

Фото: Pexels

Фізичні особи-підприємці під час воєнного стану самостійно вирішують, чи сплачувати ЄСВ за себе. Але навіть у мирний час деякі ФОПи повністю звільнені від обов’язку покривати внесок на державне соціальне страхування. Постає питання, чи треба таким особам повідомляти про власний стан податкову.

Сайт Pro Гроші розповідає, кому можна не платити ЄСВ взагалі та що робити з інформуванням податківців.

Підприємці, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ФОПи-спрощенці на єдиному податку (окрім електронних резидентів), члени фермерського господарства мають право взагалі не платити єдиний соціальний внесок за себе відповідно до ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Але ці норми працюють лише у трьох випадках:

  • ФОП отримує пенсію за віком або вислугу років;
  • підприємець є особою з інвалідністю;
  • людина досягла віку, встановленого статтею 26 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", та отримує пенсію або соціальну допомогу.

Українцям, які лише вийшли на пенсію чи набули групу інвалідності, не потрібно самостійно повідомляти про це контролюючий орган. Між Пенсійним фондом, Державною податковою службою та Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування постійно ведеться обмін інформацією.

Наприклад, кожен місяць ПФУ відправляє податковій дані щодо фізичних осіб, яким призначили пенсійні виплати чи встановили інвалідність. Причому з уточненням щодо дати встановлення грошового забезпечення або статусу.

Що треба знати про терміни сплати та розмір ЄСВ

Підприємці можуть вносити авансовані внески кожного місяця до 19 числа включно. Або платити єдиний соціальний внесок раз на квартал (після його закінчення дається 20 днів). Іншими словами, у жовтні термін сплати вже минув, але наступного місяця кінцева дата – 19 листопада. Ті ФОПи, які платять внесок за квартал, повинні чекати до січня наступного року.

Розмір ЄСВ стабільний, оскільки вираховується з мінімальної заробітної плати. Якщо цей показник не змінюється протягом року, то платіж також один на всі місяці. У 2023 році мінімалка становить 6 700 грн, тож сума ЄСВ за місяць – 1 474 грн. Для квартальної сплати доведеться витратити 4 422 грн.

Зауважимо, навіть якщо підприємці можуть добровільно вирішувати під час воєнного стану і впродовж року після його скасування, що робити з єдиним соціальним внесок, це правило стосується виключно платежу за себе. ФОПи, які мають найманих працівників, зобов’язані регулярно сплачувати за них ЄСВ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли ФОПи повинні заплатити єдиний податок та ЄСВ у жовтні. Також ми повідомляли, що для деяких українців створять спеціальний податковий режим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.