Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Окремий "будинок" для авто: скільки коштує паркомісце у Києві та які проблеми можуть спіткати інвесторів

Разом з експертом розбиралися, що зараз відбувається з місцями в підзених паркінгах на ринку нерухомості та з чим можуть стикнутися інвестори

Фото: Pexels

За паркомісця в ЖК доведеться дорого заплатити

Фото: Pexels

Часто люди, які купують квартиру в житлових комплексах, та мають власні автомобілі, задумуються, чи потрібно їм також купувати місце у підземному паркінгу, адже його вартість може дорого коштувати. Так, є варіант залишати автівку у дворі ЖК, але там не завжди можна знайти вільне місце для паркування й тому покупці одразу серйозно ставляться до покупки паркомісця.

Редакція Pro Гроші розповідає, за скільки зараз забудовники продають місця у підземних паркінгах, а також експертка з нерухомості Вікторія Берещак розповіла, з якими проблемами стикаються інвестори.

Скільки коштують паркомісця у Києві


Під час пошуку місця у підземному паркінгу житлового комплексу можна побачити різні ціни на такий вид нерухомості, але, як правило, всі вони стартують від 6 000 доларів (від 219 144 гривень).

Вартість паркомісця залежить від багатьох факторів:

  • репутація забудовника ЖК, де знаходиться підземний паркінг;
  • розташування об'єкта;
  • розташування паркомісця для авто тощо.

В деяких новобудовах покупці, які хочуть ставити свої авто в підземному паркінгу, можуть заплатити навіть 70 000 та 80 000 доларів (2 556 688 та 2 921 929 гривень).

 | Фото: DIM.RIA
 | Фото: DIM.RIA
 | Фото: DIM.RIA
 | Фото: DIM.RIA
 | Фото: DIM.RIA

Вартість паркомісць у Києві

Фото: DIM.RIA

Вартість паркомісць у Києві

Фото: DIM.RIA

Вартість паркомісць у Києві

Фото: DIM.RIA

Вартість паркомісць у Києві

Фото: DIM.RIA

Вартість паркомісць у Києві

Фото: DIM.RIA

Що відбувається з паркомісцями


За словами експертки з нерухомості Вікторії Берещак, в умовах обмеженого платоспроможного попиту девелопери вимушені якимось чином стимулювати покупців до угод і зараз спостерігаються дві помітні тенденції.

Перша – поява дисконтів та спеціальних пропозицій на абсолютно усю лінійку нерухомості (комори, паркомісця, квартири, комерційні приміщення тощо). Відповідно деякі паркомісця можна придбати вигідніше. Друга тенденція – спеціальні умови дисконтів саме на паркомісця.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Як пояснила експертка, це пов'язано з тим, що є сподівання, що паркомісця – це швидкий заробіток. Особливо, якщо це стосується ліквідних комплексів, де, умовно, паркомісце можна купити за 18 000 доларів на стадії будівництва, а потім продати його дорожче, оскільки зростатиме й вартість квадратного метра, і заробити на цьому додатково 30-35%.

Єдиний фактор на який варто звертати увагу, це якщо покупцям пропонують дуже вигідні умови купівлі паркомісця, то значить, що комплекс погано будується, або він не ліквідний. Тому важливо розуміти для чого купується це місце, чи це інвестиційна мета, або для власного використання, та де саме купується той чи інший вид нерухомості, – зазначила експертка.

З якими проблемами можуть стикатися інвестори при купівлі паркомісць


За словами Вікторії Берещак, насправді якихось значних проблем бути не може, адже людина чітко бачить, що вона купує, особливо, якщо попередньо був проведений аудит ЖК та забудовника.

Інвестори можуть натрапити на неліквідне паркомісце, яке потім буде дуже важко продати, воно може бути завузьке для деяких видів авто, воно може бути дуже близько до колон, які заважатимуть правильно паркуватися тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Також треба розуміти схему в'їзду/проїзду по самому паркінгу, адже є певні приміщення де дуже мало простору для того, аби виконувати якісь маневри. Важливо звертати увагу й на те, що підземний паркінг повинен мати хорошу вентиляційну систему, аби не застоювалися всі вихлопні гази та не шкодили транспортному засобу.

Практика здачі паркомісць в оренду


Як пояснила експертка, зараз в Україні такої практики немає, коли інвестори купують конкретно паркомісця, аби потім здавати їх в оренду або просто перепродавати на стадії готовності комплексу. Однак до початку повномасштабної війни можна було побачити певний сегмент інвесторів, які були націлені конкретно на паркінги.

Насправді це дуже вигідно, особливо, коли є розуміння, що комплекс дійсно ліквідний, що потім на цьому паркомісці можна додатково заробити грошей, але зараз в принципі попит на паркомісця нижчий, адже їх продати складніше, аніж квартири, – додала Вікторія Берещак.

Вона також зазначила, що теоретично, після закінчення повномасштабної війни в Україні, інвестори можуть знову розпочати таку практику, тому не виключено, що попит на паркомісця зросте і їх купуватимуть здебільшого з інвестиційною метою.

Раніше ми розповідали про нові правила паркування в Україні. Також ми писали, чи можна продати нерухомість, яка знаходиться в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.