Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поспішати нікуди? У НБУ натякнули, що заважає вже зараз націоналізувати "Альфа Банк"

У Національному банку пояснили, чому процес з націоналізації "Альфа Банку" досі не розпочався

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Закон про виведення з ринку системно важливих банків запрацював ще 16 червня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Сенс Банк" в Україні (колишній "Альфа Банк") націоналізують після проведення усіх необхідних для цього підготовчих робіт. Точних термінів цієї процедури наразі не існує.

Про це заявила перша заступниця голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова.

Навіщо націоналізовувати банк

Усе тому, що Нацбанк має виконувати норми закону, який зобов'язує регулятора виводити з ринку системно важливі банки, якщо проти їх власників запроваджені українські чи міжнародні санкції.

Підпис президента Володимира Зеленського під цим документом з'явився майже місяць тому – 16 червня. Дія закону поширюється й на "Сенс Банк".

"У нас завдання – зберегти фінансову стабільність. Тобто усе має відбутися без шоку для клієнтів, ринку чи банків-кореспондентів. Тому ми будемо виконувати закон тоді, коли будемо до цього готові", – розповіла вона.

Загалом, за словами Рожкової, в Україні налічується 15 системно важливих банків. І націоналізувати можуть не тільки "Сенс Банк".

"Санкційне законодавство розвивається активно, тому це може бути не єдиний банк", – пояснила перша заступниця голови НБУ.

Чи знадобиться "Сенс Банку" докапіталізація то, як сказала Катерина Рожкова, про це наразі говорити зарано, адже Нацбанк ще оцінює якість активів. Ця процедура триватиме до кінця цього року. Але у 2023 році умови оцінки будуть жорсткішими.

"Застосовуватимуться всі стандартні підходи, зокрема стрес-тест за негативним сценарієм. Тому тут важко говорити, потребуватиме банк докапіталізації чи ні", – підкреслила представниця НБУ.

Що означає поняття системно важливий банк?

Фінансова установа вважається системно важливою, якщо її діяльність впливає на стабільність на стабільність усієї банківської системи. Перелік оновлюється щорічно, у найновішій від НБУ редакції є 15 таких банків.

В Україні продають активи російського олігарха

Вперше з початку повномасштабної війни в Україні спробують продати аграрну компанію ТОВ "Інвестагро", якою володів громадянин РФ Михайло Шелков.

Відомо, що аукціон 10 серпня. Стартова ціна встановлена на рівні 55 мільйонів гривень, а гарантійний внесок – 11 мільйонів.

Раніше ми пояснювали, чому "Альфа Банк" в Україні змінив назву на "Сенс Банк". Також ми писали, який бізнес досі має зв'язки з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.