Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкові перевірки під час війни – кому загрожують штрафи

Нагадуємо, що війна не звільнює від усіх видів відповідальності, хоча вносить багато коректив

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Штрафи і перевірки все ще нависають над бізнесом

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Під час війни українським підприємцям значно послабили податкове навантаження, однак не скасували збори остаточно, залишаться і деякі види перевірок.

Сайт Pro Гроші розповідає, кому слід переживати через візит податківців під час війни і чи є ризик отримати штраф.

Це питання регулює Закон №2260-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану", який запрацював наприкінці весни.

Згідно з ним, з 27 травня Податкова служба відновлює проведення таких перевірок:

  • камеральних перевірок;
  • документальних позапланових перевірок, які проводяться на звернення платника податків або з підстав, визначених пп. 78.1.7 та 78.1.8 Податкового кодексу;
  • документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями або валютної виручки за експортними операціями;
  • фактичних перевірок.

Також правоохоронцям дозволили здійснювати, а вірніше завершувати, документальні позапланові перевірки, які вже були розпочаті, але не змогли завершитись в силу непередбачуваних обставин.

Ще один закон (№ 2173) набув чинності 16 квітня, він затверджує контроль податкових органів за ціноутворенням навіть під час воєнного стану.

Податківці мають право вимагати від суб’єктів господарювання документи та інформацію, які підтверджують вартість придбання товару щодо якого здійснюється перевірка.

Штрафи

Від відповідальності також ніхто не звільняє, у разі виявлення порушень під час вищезазначених перевірок до підприємця можуть бути застосовані адміністративно-господарські санкції, наприклад – штрафи.

Однак у деяких випадках покарання за порушення податкового законодавства можна уникнути, якщо фіскали визнають, що це сталося через форс-мажорні обставини.

Якщо йдеться про несвоєчасну сплату податків, то можна уникнути відповідальності у випадках, передбачених п. 69 підрозд. 10 розділу ХХ Податкового Кодексу.

Щодо інших санкцій у ДПС нагадали, що мораторій на штрафування підприємців, який було запроваджено під час пандемії коронавірусу, не діє під час воєнного стану.

Отже, до проведення потенційних перевірок треба бути готовим щодня, незважаючи на те, що в країні триває війна.

Раніше ми писали, хто і як може повернути собі частину сплачених податків і розповідали, що треба знати про оподаткування в Польщі кожному бізнесмену.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.