Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки у квітні: що нового запровадять для українців і як це вплине на бізнес

Розповідаємо, що зміниться у податковій системі України з 1 квітня 2023 року та як це вплине на життя країни

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які зміни відбудуться в українській податковій системі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці з 1 квітня 2023 року можуть сплачувати податки та збори не тільки у готівковій чи безготівковій формі.

Про це йдеться у законі України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг".

Документ, зокрема, передбачає облік електронних гаманців та рахунків, які відкрито для платників податків небанківськими постачальниками.

Так, українці отримали нагоду сплачувати податки та збори у готівковій або безготівковій формі з використанням електронних та цифрових грошей.

Якщо громадянин приховає інформацію про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців, небанківські постачальники послуг оштрафують на 680 гривень.

Крім того, з 1 квітня по-новому будуть оподатковуватися кошти на відрядження та під звіт. Так, фактична кількість днів перебування у відрядженні відтепер визначається згідно з наказом про відрядження.

Але за наявності одного чи декількох документальних доказів перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

Раніше таких доказів потребувало лише відрядження за кордон (відрядження по Україні будо підтвердити наказом та невизначеними "первинними документами").

Чи зміниться розмір єдиного соціального внеску у 2023 році

Нещодавно з'явилася інформація, що депутатам пропонують розглянути законопроєкт №8431 та підвищити мінімальну зарплату. Якщо парламент підтримає таку пропозицію, тоді це вплине й на розмір ЄСВ.

Відповідний законопроєкт передбачає, що мінімальна зарплата українців збільшуватиметься у три етапи:

  • з 1 квітня – 7 370 грн;
  • з 1 липня – 8 107 грн;
  • з 1 жовтня – 8 918 грн.

Такі зміни також вплинуть на розмір ЄСВ:

  • з 1 квітня – 1 621,4 грн;
  • з 1 липня – 1 783,54 грн;
  • з 1 жовтня – 1 961,96 грн.

Однак на розмір Єдиного податку для 1 та 2 груп ФОПів підвищення мінімальної зарплати не вплине. Наразі законопроєкт №8431, документ перебуває на розгляді Верховної Ради.

Податок на город: яким він буде у 2023 році

Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" зобов'язує українців, які володіють або користуються земельними ділянками, зобов'язали сплачувати на користь держави мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Це стосується власників чи орендодавців земельної ділянки на підставі офіційного договору на використання землі.

Мінімальна сума податку на город становитиме 5% від нормативної оцінки землі. У 2022 році середній показник в Україні складав 1,5 тисячі гривень.

Раніше ми розповідали, який новий податок можуть запровадити в Україні у 2023 році. Також ми писали, як ФОПам зберігати підзвітні документи, аби не нарватися на штраф.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.