Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Будуть штрафи: як відтепер ФОПи повинні зберігати звітні документи

Нова норма закону про автоматичний обмін інформацією стосуватиметься всіх юридичних осіб

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нові норми для ФОПів в Україні стосовно документації

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

21 березня народні депутати проголосували в другому читанні за законопроєкт № 8131. Він зобов’язує всіх юридичних осіб в Україні зберігати документи про сплату податків протягом п’яти років.

Про це повідомила колишня очільниця Податкового комітету Ніна Южаніна в Telegram.

Йдеться про проєкт закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки". Він впроваджує в Україні Стандарт CRS – загальні норми звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки.

Як тільки закон набере чинності (це станеться наступного дня після його опублікування), всі ФОПи, незалежно від групи, мають зберігати впродовж п’яти років первинні документи, пов’язанні з обчисленням і сплатою податків. Мова про будь-які операції, як от виробництво та постачання товарів на український ринок, послуги з обслуговування, виконання робіт, роздрібний продаж тощо.

Водночас, як зауважила Ніна Южаніна, незрозуміло, навіщо розповсюджувати норми на всіх юридичних осіб, а не лише на платників, які своєю діяльністю можуть зацікавити податкові органи інших країн. Адже подати запит на документи мають якраз контролюючі органи держав, громадяни яких здійснювали якісь операції з платником України.

"Йдеться про документи щодо експортних чи імпортних операцій, контролю за трансфертним ціноутворенням, діяльності нерезидентів через постійні представництва, контрольованих іноземних компаній, юридичних осіб, засновниками яких є нерезиденти тощо",уточнила ексголова Податкового комітету.

До речі, якщо з’ясується, що частина документів знищена чи втрачена (за необхідні п’ять років), платник податків має сплатити штраф.

Податки під час мобілізації

Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначає, що мобілізовані підприємці, які добровільно пішли служити чи отримали відповідне розпорядження, звільняються від сплати будь-яких податків і подачі звітності за цей період на весь час проходження служби.

Щоб отримати звільнення від оподаткування, варто надати представникам податкової служби за місцем реєстрації копію військового квитка чи іншого документа з центру комплектування та соціальної підтримки, що містить дані про мобілізацію.

Крім того, ФОПи можуть забронювати свого співробітника. Але підприємець повинен виплачувати середню заробітну плату по регіону, не мати податкової заборгованості, виконувати критично важливі функції для області.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи може жінка-підприємець у декреті розраховувати на держвиплати. Також ми повідомляли, що в Україні з деяких виробників хочуть "здерти" ще один податок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.