Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть підвищити мінімальну зарплату – як це вплине на розмір ЄСВ

Розповідаємо, чого очікувати платникам єдиного соціального внеску після ухвалення відповідного законопроєкту

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підвищення мінімальної зарплати певним чином вплине на розмір ЄСВ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть ухвалити законопроєкт, який передбачає підвищення мінімальної заробітної плати. Однак це певним чином вплине на розмір ЄСВ.

Про це йдеться у законопроєкті №8431.

Наразі в Україні рівень мінімальної зарплати нижчий за розмір прожиткового мінімуму. А згідно із законодавством нашої країни, мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідний законопроєкт передбачає підвищення мінімальної заробітної плати, яке може відбуватися у три етапи:

  • з 1 квітня – 7 370 грн;
  • з 1 липня – 8 107 грн;
  • з 1 жовтня – 8 918 грн.

Такі зміни також вплинуть на розмір ЄСВ:

  • з 1 квітня – 1 621,4 грн;
  • з 1 липня – 1 783,54 грн;
  • з 1 жовтня – 1 961,96 грн.

Однак на розмір Єдиного податку для 1 та 2 груп ФОПів підвищення мінімальної зарплати не вплине. Поки що цей законопроєкт не ухвалили, він знаходиться на розгляді Верховної Ради.

Який штраф за несвоєчасну сплату Єдиного податку

У випадку протермінування сплати до 30 календарних днів ФОПам 3 групи оподаткування доведеться сплатити штраф у розмірі 5%, якщо платіж затримали на більше ніж 30 календарних днів – 10%.

Для ФОПів 1 та 2 груп за несплату єдиного податку за січень, лютий та березень 2022 року доведеться сплатити штраф у розмірі 50%.

Штраф нараховується після 90 днів від несплати заборгованості.

Хто може не платити ЄСВ під час війни

Згідно із Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану", з 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом 12 місяців після нього не сплачувати єдиний внесок за себе мають право:

  • фізичні особи – підприємці;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • члени фермерського господарства.

Також під час мобілізації підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, ФОПи які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку та юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Раніше ми розповідали, кому та на скільки підвищили зарплати після початку війни. Також ми писали, яких ФОПів в Україні перевіряють найчастіше. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.