Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компаніям Фрідмана кінець? Що чекає Альфа-Банк та Київстар

Експерт пояснив, що буде з бізнесом російського олігарха Михайла Фрідмана в Україні

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Не всі компанії Фрідмана чекає націоналізація

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Війна змінила весь бізнес в Україні і змусила по-новому подивитись на його власників. Так, наприкінці вересня стало відомо, що Рада національної безпеки та оборони (РНБО) запровадила санкції проти російських бізнесменів, дехто з яких має в нашій країні досить успішні проєкти.

Йдеться про Альфа-Банк, Моршинський завод мінеральних вод та Київстар, у активах яких так чи інакше замішаний росіянин Михайло Фрідман. Вже не перший місяць у кулуарах та пресі ведуть розмови про націоналізацію цих активів із подальшим продажем.

Сайт Pro Гроші запитав у експерта, що чекає ці компанії в Україні і що буде з їх клієнтами.

Київстар

У цього мобільного оператора на початку 2022 року було 26 млн абонентів, а наприкінці травня група нардепів внесла до Верховної Ради постанову із проханням РНБО націоналізувати компанію.

Інвестиційний банкір компанії Dragon Capital Сергій Фурса впевнений, що із Київстаром цього не станеться, оскільки він належить не напряму Альфа-Груп, а норвезькій публічній компанії.

Не думаю, що Київстар під ризиком націоналізації. Я не знаю, що там за проєкт постанови, можна будь-що зареєструвати у Верховній Раді. Київстар належить норвезькій публічній компанії, так, він (Фрідман – Ред.) є акціонером, але не самого Київстару, а цієї компанії, – пояснює експерт.

Це означає, для клієнтів мобільного оператора нічого не зміниться.

Альфа-Банк

Цей актив найімовірніше буде націоналізованим, вважає Фурса. Це перша частина процедури, далі є два шляхи вирішення – його націоналізація Нацбанком і перетворення на ще один державний банк або перепродаж.

Були статті в пресі, що є певний інтерес з боку азербайджанських інвесторів, і можна спробувати його навіть під час війни продати. Клієнтам переживати не треба, в нас є досвід націоналізації ПриватБанку і для його клієнтів нічого не змінилося, – запевняє аналітик.

Проблема в тому, що націоналізація це завжди стрес, якого до останнього намагалися уникати, а ще додаткові витрати для держави. Тому Альфа-Банк так довго існував у нинішньому вигляді. Фурса вважає, що ще один державний банк зараз не потрібен Україні, тож краще було б комусь його продати.

Моршинський завод мінеральних вод

Компанію, скоріше за все, теж націоналізують, каже Фурса. Вона є дуже добрим бізнесом, тож на неї досить просто знайти покупця навіть у такий складний час.

Найоптимальніше – це або продати його відразу або створити аукціон, щоб певні компанії управляли Моршинським заводом, хтось з приватного бізнесу. Але точно не варто передавати його на довго в державну власність, адже це дуже високі корупційні ризики, – наголошує експерт.

Держава завжди вважається поганим управлінцем на відміну від приватних осіб. Сказати про те, як працюватиме компанія після націоналізації з подальшим продажем або без нього, поки складно.

Аналітик також не береться прогнозувати, що буде зі звичною нам водою "Моршинська" на прилавках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку нову назву затвердив НБУ для Альфа-Банку, і розповідав, чому азербайджанському холдингу NEQSOL не вдалося з першого разу викупити активи Альфа-Банку в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.