Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підозра у справі "Золотого мандарина". Кого звинувачує НАБУ

Детективи НАБУ назвали сьомого фігуранта "Золотого мандарина", ним виявився колишній народний депутат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Колишній народний депутат та шість його поплічників отримали підозри від НАБУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили екснардепу про підозру в організації привласнення та легалізації державних коштів. Справа стосується заволодіння 54 179 млн гривень з держбюджету. Колишній високопосадовець став одним із семи підозрюваних у справі "Золотого мандарина".

Про це йдеться на офіційному сайті НАБУ.

Втрата імунітету та версія слідства

З відкритих джерел стало відомо, що мова йде про Георгія Логвинського. НАБУ підкреслює, що раніше висунути підозру було неможливо, оскільки депутат мав імунітет.

"Повідомлення про підозру стало можливим через припинення в екснардепа імунітету, який він мав як родич судді ЄСПЛ. Оскільки напередодні припинення імунітету екснардеп залишив територію України, про підозру йому повідомили в порядку ст.135, ст.278 КПК України", – повідомило НАБУ.

Слідство схиляється до версії, що протягом 2013-2016 років підозрюваний створив та втілив у життя схему, за допомогою якої йому вдалося незаконно заволодіти державними коштами. Для викрадення коштів Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) було введено в оману.

НАБУ вважає, що у вересні 2013 року представник ТОВ "Золотой Мандарин Ойл" за вказівкою Логвинського надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету України 54,179 млн грн заборгованості, які ПАТ "Київенерго" не виплатило за рішенням суду, що з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

За версією детективів у момент звернення до ЄСПЛ, ТОВ "Золотой Мандарин Ойл" здійснило стягнення вказаної заборгованості.

Фігуранти справи також приховали від суду, що ТОВ "Золотой Мандарин Ойл" за певний час до звернення до ЄСПЛ, відступило від права вимоги до ПАТ "Київенерго" на користь іншого підприємства і в результаті отримало за це більш як 54 млн гривень.

На думку слідства, депутат також домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, щоб урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання суперечки та визнання провини держави у невиконанні рішення суду у суперечці між двома приватними компаніями, право вимоги за яким компанією ТОВ "Золотой Мандарин Ойл" було відчужено.

"На підставі цієї декларації на користь підконтрольного екснардепу та його поплічникам підприємства, було повторно перераховано 54,179 млн грн, але цього разу з державного бюджету. Вказані грошові кошти з використанням послуг конвертаційних центрів надалі легалізовано", – констатували в НАБУ.

Що світить фігурантам справи "Золотого мандарину"

Крім Логвинського, детективи НАБУ назвали також колишнього урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Бориса Бабіна, колишнього першого заступника міністра юстиції Наталію Бернацьку і трьох людей, наближених до екснардепа.

Розслідування НАБУ почалося у червні 2017 року, а у січні 2020 року шістьом учасникам схеми було повідомлено про підозру. Правопорушення було кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – ред.) та ч. 3 ст. 209 КК України.

Раніше ми писали про те, що депутатам і суддям можуть "обрізати" джерело доходу. Також ми повідомляли, що фірма родини Сергія Бубки співпрацює з окупантами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.