Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Піца з присмаком крові: Domino's нарешті вирішила, що робити з бізнесом в РФ

Розбиралися, скільки піцерій компанії працює в Росії та чи можуть місцеві гравці в країні-агресорі "поглинути" бізнес

Фото: Domino`s, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Компанія припиняє свій бізнес в РФ

Фото: Domino`s, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через півтора року повномасштабної війни Domino’s Pizza схвалила рішення щодо своєї подальшої роботи в Росії. Компанія вирішила закрити всі свої заклади в країні-агресорі, ставши однією з перших великих західних мереж швидкого харчування, які залишили РФ після того, як понад рік тому пішли Mcdonald's та Starbucks.

Про це пише CNN.

DP Eurasia – компанія, яка володіє правами франшизи на бренд Domino's Pizza в Росії, Туреччині, Азербайджані та Грузії – заявила, що подасть заяву про банкрутство свого російського підрозділу DPRussia.

"В умовах все більш складної ситуації холдингова компанія DPRussia тепер змушена зробити цей крок, який призведе до припинення спроби продажу DPRussia як діючого підприємства і до припинення присутності групи в Росії", - йдеться в повідомленні DP Eurasia.

У компанії додали, що ще занадто рано визначати фінансові наслідки потенційної неплатоспроможності.

Що відомо про бізнес в РФ

Компанія управляє 142 закладами в Росії і є третім за величиною бізнесом з доставки піци в країні-терористці. У грудні DP Eurasia заявила, що переглядає свою присутність в Росії, і що робота над можливим продажем "триває".

Однак, цілком ймовірно, що піцерії компанії продовжать працювати в Росії, але з новим власником та під новим брендом.

Наприклад, Mcdonald's і Starbucks в Росії були "поглинені" місцевими гравцями і перейменовані після того, як їхні материнські компанії пішли з країни.

У заяві зареєстрованої в Нью-Йорку Domino's Pizza Inc. йдеться, що вона "припинила надавати будь-яку підтримку російському ринку" через свої дочірні компанії на початку 2022 року.

Відомий виробник алкоголю став спонсором війни

Як ми зазначали раніше, відому бермудську компанію Bacardi Limited внесли до переліку міжнародних спонсорів війни. Це трапилось через те, що вона продовжує вести бізнес в Росії та активно шукає там нових співробітників. Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

"Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Bacardi оголосила про зупинку експорту у РФ і припинення вкладень у рекламу, але пізніше ця частина допису зникла з її офіційної заяви. Відтак компанія продовжила постачати свою продукцію у РФ на мільйони доларів і шукати нових співробітників, публікуючи оголошення про вакансії", – повідомляли в НАБУ.

Діяльність "Бакарди Рус"

Також відомо про те, що вихід низки провідних міжнародних власників алкогольних брендів з ринку РФ знизив конкуренцію і створив можливості для тих, хто залишився. Так, скориставшись ситуацією, російський підрозділ компанії "Бакарди Рус" імпортував товарів на 169 млн доларів за рік війни в Україні.

Згідно з даними на сайті Федеральної податкової служби РФ, прибутки "Бакарди Рус" у 2022 році зросли на 8,5%, до 32,6 млрд рублів, а чистий прибуток – до 4,7 млрд, це на 206,5% більше, ніж 2021 року (1,5 млрд рублів), податку на прибуток до бюджету агресора сплачено на суму понад 12 млн доларів.

Таким чином, наголосили в НАЗК, Bacardi Limited "продовжує сплачувати значні податки до бюджету Росії, підтримувати її економіку та спонсорувати агресію проти України".

Раніше ми розповідали, що Raiffeisen Bank International внесли до переліку спонсорів війни в Україні. Також ми писали, які міжнародні банки продовжують працювати в Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.