Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий податок для банків: скільки хочуть забрати у бюджет за надприбутки під час війни

Депутатам пропонують оподаткувати чистий процентний дохід банків вже з 1 січня 2024 року

Фото: УНІАН. Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У фінкомітеті ВРУ хочуть стягувати з банків 5% за надприбутки

Фото: УНІАН. Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді 28 серпня законопроєкт про тимчасове оподаткування надприбутків банків. Новий податок планують впровадити з 1 січня 2024 року.

Як повідомив очільник фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев, чистий процентний дохід банків оподатковуватиметься за ставкою 5%.

"У разі запровадження запропонованої законопроєктом моделі додаткові надходження до бюджету за 2023 рік могли б розрахунково становити близько 10 мільярдів гривень", – йдеться у повідомленні політика.

Отримані гроші Гетманцев запропонував спрямувати до загального фонду бюджету та віддати на оборону країни. За попередньою інформацією, податок на надприбуток діятиме впродовж 2024-2026 років.

Зазначимо, що текст законопроєкту на сайті Верховної Ради ще не опублікували.

Як заробляли банки під час війни?

За словами Данила Гетманцева, за підсумками першої половину 2023 року процентні доходи банків досягли рівня 141 млрд грн, у тому числі коштом операцій з державними цінними паперами – 73,5 млрд грн. Чисті процентні доходи за цей же період склали 93,6 млрд грн. Проти першої половини 2021 року вони зросли на 75%.

Таким чином, за інформацією глави фінансового комітету ВРУ, нарощування операцій з державними цінними паперами призвело до отримання банками рекордних надприбутків.

Чому Зеленський незадоволений підприємцями?

Як відомо, у серпні держава скасувала деякі пільги, якими користувалися ФОПи під час війни. Ця ситуація може спровокувати підприємців до несплати податків. Але, на думку Зеленського, українці не мають права уникати цих зобов’язань.

Усе тому, що 100% податків, які бізнес сплачує у державну скарбничку, витрачаються на забезпечення потреб Сил безпеки та оборони

"Нечесно сьогодні прикривати будь-які свої кроки допомогою Збройним силам", – сказав глава держави.

Він також підкреслив, що підтримувати наших бійців потрібно, адже саме вони захищають усіх українців, у тому числі – їхній бізнес.

Як реструктуризувати податковий борг?

Задля цього платник податків звертається до місцевого органу Державної податкової служби. Він подає письмову заяву та відповідні економічні обґрунтування з переліком обставин та доказами що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу. Це може бути:

  • аналіз фінансового стану;
  • графік погашення розстрочених сум;
  • розрахунки прогнозованих доходів платника, які гарантують виконання графіка погашення.

Раніше ми розповідали, що відомий банк блокує рахунки своїх клієнтів. Також ми писали про довгоочікувані податкові зміни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.