Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий антирекорд у роботі Київстару – як обстріли вплинули на оператора

Директор Київстару розповів з якими наслідками зіштовхнулась компанія після масованих ракетних обстрілів і чому можуть бути перебої зі зв'язком

Фото: Київстар, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Через відсутність електроенергії досі зберігається складна ситуація з роботою мобільних мереж

Фото: Київстар, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Масований обстріл з боку РФ по об'єктах критичної інфраструктури 23 листопада спровокував антирекорд у роботі мережі Київстар з початку повномасштабної війни. Через руйнування енергосистеми на піку не працювало більше 60% мережі мобільного оператора.

Про це повідомив голова компанії "Київстар" Олександр Комаров.

Він зазначає, що через відсутність енергопостачання у більшості областей України і досі зберігається складна ситуація з роботою мобільних мереж всіх операторів.

"Загалом, протягом цього місяця, у середньому 10-20% мережі не працювало через віялові відключення електроживлення. Попередній масований удар по інфраструктурним об’єктах 15 листопада знеструмив 35% всіх наших сайтів", – повідомляє Комаров.

Він також зазначив, що компанія продовжує працювати над відновленням мережі в деокупованих районах.

"Наш ключовий фокус – Херсонська область, де було деокуповано близько 150 наших базових станцій, 32 з яких вже було повернуто в ефір, з них левова частка все ще працює на генераторах", – сказав очільник Київстар.

За його словами, основні проблеми Херсонської області – відсутність електроенергії та замінування всіх об’єктів мережі, що унеможливлює швидке відновлення.

Чому мобільний зв'язок зникає разом зі світлом

Через масовані ракетні удари з боку Росії по об'єктах критичної інфраструктури багато українських населених пунктів залишаються без електропостачання. Для стабілізації енергосистеми по містах України запроваджуються екстрені відключення електроенергії. Після чого українці почали масово скаржитися на те, що разом зі світлом пропадає також і мобільний зв'язок.

Річ у тім, що мобільна мережа потребує постійного живлення електрикою. Аби продовжити стабільну роботу, застосовуються додаткові ресурси. Зазвичай це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони можуть забезпечити роботу ще на 4-5 годин.

Ще один спосіб забезпечити роботу мережі – генератори. Вони дуже виручають, але їх кількість і час роботи обмежені. Тому вони зазвичай є на важливих вузлових майданчиках зв’язку та ключових базових станціях, які можуть підтримувати найбільший відсоток покриття.

"Мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Та при відключенні світла відключається і домашній Wi-Fi, тож усі клієнти, звичайно, одразу переходять на мобільний інтернет. Навіть за умов, що всі елементи мобільної мережі працюють як і раніше, мобільна мережа зазнає лавиноподібного росту навантаження, і це впливає на швидкість мобільного інтернету у кожного користувача", – кажуть у компанії Vodafon.

Батареї в середньому можуть забезпечувати роботу протягом 4-5 годин. Тобто, теоретично під час планових відключень до 4 годин проблем не має виникати.

Повторні відключення протягом дня також суттєво впливають на доступність зв’язку. Якщо акумуляторна батарея витратила свій заряд, їй потрібен тривалий час для підзарядки.

Експерти пояснюють, що якщо, наприклад, за декілька годин знов відбувається відключення, батарея просто не встигає повністю зарядитись. Відповідно, під час наступного відключення базова станція з високою ймовірністю може не працювати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що після масованого обстрілу ракетами 23 листопада деякі області залишилися без інтернету. Також ми розповідали, в якій країні ЄС можуть запровадити віялові відключення світла через дефіцит електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.