Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не звітуєте про використання РРО/ПРРО? Які штрафи доведеться заплатити

Суб’єкти господарювання, які працюють з використанням РРО/ ПРРО, повинні протягом звітного періоду подавати відповідну контрольну інформацію

Фото: tax.gov.ua, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Штрафи та покарання за відсутність звітів про використання РРО/ПРРО

Фото: tax.gov.ua, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі з використанням РРО/ ПРРО, мають звітувати перед податковою. Для цього дається 15 днів у місяці, наступному за звітним. Водночас за відсутність контрольно-звітної інформації передбачені штрафні санкції.

Про це нагадали податківці ГУ ДПС у Житомирській області.

Наявність реєстратора розрахункових операцій (РРО) передбачає для суб’єктів господарювання обов’язкове ведення обліку та подання інформації, пов’язаної із застосуванням пристрою. Це визначено пунктом 7 ст. 3 Закону № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

У разі, якщо контролюючий орган не отримує по дротових або бездротових каналах зв’язку вказану звітність, або вона подана з нульовими показниками, це є підставою для проведення фактичної перевірки (пп. 80.2.4 ПКУ). Йдеться про такі форми інформації:

  • електронні копії розрахункових документів;
  • електронні фіскальні звіти;
  • електронні фіскальні звітні чеки;
  • книга обліку розрахункових операцій;
  • інша інформація, необхідна для обліку роботи РРО/ ПРРО.

Тож не варто дивуватися, що одного дня за місцем фактичного провадження діяльності платником податків прийде перевірка від контролюючого органу.

Штрафи за порушення

В Податковому кодексі України не йдеться про зупинення строків подання звітності під час воєнного стану. Тобто штрафи, встановлені за несвоєчасне інформування, застосовуються у звичайному порядку. Відповідно до ст. 120 ПКУ, розмір санкцій становить 340 гривень за перше порушення і 1 020 гривень за повторне. Але податківці вважають кожну неподану декларацію окремим порушенням.

Нагадаємо, на період воєнного стану скасовано штрафи за відсутність у ФОПів реєстратора розрахункових операцій. Втім законопроєкт № 8401, який планують прийняти до 1 липня 2023 року, передбачає повернення покарання. Тож якщо підприємець здійснює діяльність без РРО/ ПРРО, але така потреба існує, йому нарахують адміністративний штраф.

За перше виявлене порушення загрожує сплата 100% від суми продажі товарів, робіт або послуг, проведених без касового апарату. Якщо буде виявлено друге та подальші порушення, доведеться сплатити 150% від суми продажі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пільгові податки можуть скасувати 1 липня та розповідав, як перейти з 2% на 5% та скільки є часу. Також ми повідомляли, хто отримає квитанцію про податок на нерухомість та скільки нарахують до 1 липня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.