Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільгові податки можуть скасувати 1 липня: як перейти з 2% на 5% та скільки є часу

Фізичним особам-підприємцям на 2% потрібно до граничної дати подати заявку на зміну ставки оподаткування

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи мають перейти на 5% ЄП до 15 червня 2023 року

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

З 1 липня в Україні можуть скасувати спрощену систему оподаткування для ФОПів 3 групи, а саме ставку ЄП 2% (законопроєкт № 8401). Громадяни, які хочуть перейти на 5%, а не опинитися на загальній системі, повинні до 15 червня 2023 року подати відповідну заяву до Державної податкової служби.

Про це йдеться на сайті Головного управління ДПС у Львівській області.

Скасування податкових пільг торкнеться підприємців, які з дати державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування за ставкою 2%. Нагадаємо, що початку повномасштабного вторгнення такою вважалася ставка 5%. Щоб з 1 липня автоматично не опинитися на загальній системі, а перейти на 5%, потрібно встигнути подати заяву.

Процедура відбувається за алгоритмом, визначеним підрозділом 8 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України: "У разі зміни ставки єдиного податку заява подається платником єдиного податку третьої групи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися така ставка".

Як подати заяву на зміну ставки оподаткування

  1. Відкрийте Електронний кабінет платника податків.
  2. Перейдіть у розділ "Ведення звітності".
  3. Оберіть актуальний рік і місяць, натисніть "Створити".
  4. В переліку документів оберіть F0102003 "Заява про право застосування спрощеної системи оподаткування".
  5. Натисніть кнопку "Створити", щоб перейти до форми.
  6. Одразу під назвою заяви поставте позначку на "Внесення змін".
  7. Перейдіть до пункту 5.2 "Зміна ставки та групи" і заповніть поля наступним чином: з групи 3 на групу 3 та/або зі ставки 2,00 на ставку 5,00. Покладіть позначку біля "Без реєстрації ПДВ".
  8. У графі "Дата (період) зміни" напишіть дату словами "перше липня дві тисячі двадцять третього".
  9. Далі заповніть пункт 6 "Місце проведення господарської діяльності" (стовпець "Область, район, населений пункт").
  10. Вкажіть у пункті 7 кількість осіб, які перебувають з вами у трудових відносинах. Наприклад, 0, якщо таких осіб немає.
  11. Заповніть пункт 8, вписавши коди та назви згідно з КВЕД.
  12. У пункті 9 поставте позначку у графі "Відсутній", якщо не маєте податкового боргу, або вкажіть суму заборгованості.
  13. Пункт 10 про обсяг доходу за попередній календарний рік можна не заповнювати, як сказано в поясненні податківців.
  14. Далі перейдіть на початок форми та натисніть "Перевірити". В разі відсутності помилок оберіть "Зберегти" і підпишіть документ електронним підписом.
  15. Після цього можна відправити заяву податківцям і чекати завершення обробки.

Зауважимо, сам перехід на 5% відбудеться з 1 липня, втім інформація в "Облікових даних платника" може змінитися одразу після прийняття рішення. Тож слідкуйте за оновленнями даних. Та обов’язково надішліть запит на отримання витягу (код F1302101), де буде вказано точну дату переходу та актуальну ставку оподаткування.

Як зауважують податкові консультанти, позитивне рішення можуть прийняти не з першого разу. Якщо ви надіслали заяву, але не отримали відповідь або ж вона вас не влаштувала, повторюйте спроби до тих пір, поки не вдасться перейти на 5%.

Які ще зміни чекають на ФОПів з 1 липня

Окрім скасування податкових пільг, підприємцям слід приготуватися до інших змін. Зокрема ФОПи 1 і 2 груп більше не зможуть самостійно вирішувати, чи сплачувати єдиний податок, це зобов’язання стане обов’язковим. Розмір станом на 2023 рік становить 268,4 грн (1 група) та 1 340 грн (2 група).

Також повернуться державні перевірки на порушення підприємцями законодавчих норм і правил. А ще почнуть застосовувати санкції за відсутність реєстратора розрахункових операцій. Потреба встановити касовий апарат розповсюджується на ФОПів 2,3 і 4 груп та на загальній системі оподаткування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що змінилося для підприємців під час війни. Також ми повідомляли, що для українців розсекретили важливу інформацію та розповідали, куди відкрила доступ податкова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.