Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податок на нерухомість: хто отримає квитанцію на оплату та скільки нарахують до 1 липня

Розповідаємо, хто з українців має сплатити такий податок та яку суму вони можуть побачити у квитанціях

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податок на нерухоме майно українці мають сплатити протягом 60 днів після отримання квитанції

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці до 1 липня 2023 року отримають квитанції на сплату податку на нерухомість. Йдеться про власників квартир площею від 60 квадратних метрів та будинків площею від 120 квадратних метрів.

Про це повідомляється у Податковому кодексі України.

Яку суму податку потрібно сплатити?

Відомо, що ставка податку на нерухомість, яка встановлюється органами місцевого самоврядування, залежить від типу об'єктів та місця розташування. Розраховується податок у відсотках до мінімальної заробітної плати, яка наразі становить 6 700 гривень та не може перевищувати 1,5% за понаднормовий квадратний метр.

Зазначається, що податок власникам нерухомого майна потрібно сплачувати за період 2022 року.

Українці можуть перевірити ставку у своїй області на сайті податкової, після чого, скориставшись офіційним калькулятором, розрахувати суму до сплати.

Важливо зазначити, якщо у людини є право власності на об'єкт нерухомості площею понад 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), то сума податку збільшується на 25 000 гривень на рік.

Як сплатити податок?

Українці до 1 липня 2023 року мають отримати квитанції на сплату податку на нерухоме майно, після цього у них є 60 днів, аби сплатити цей податок. У разі, якщо квитанція не надійшла, потрібно самостійно звернутися до податкової та отримати її.

Хто може не платити податок на нерухомість?

Йдеться про власників нерухомого майна, яке:

  • розташоване на території, де ведуться або велися активні бойові дії;
  • розташоване на території, яка перебуває/перебувала в тимчасовій окупації;
  • стало непридатним для проживання внаслідок війни РФ проти України.

Який податок потрібно сплатити у разі дарування нерухомості?

У разі дарування нерухомості насамперед потрібно звернути увагу на ступінь споріднення:

  • якщо родич першого або другого ступеня споріднення (батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю;
  • якщо подарував нерухомість не близький родич або хтось чужий — дохід при цьому оподатковується за ставкою 5% ПДФО і 1,5% військового збору;
  • якщо подарунок отримано від нерезидента або подарували нерезиденту, застосовується ставка податку 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

Раніше ми розповідали, що українці не платитимуть податки за певні землі та майно. Також ми писали, що в Україні хочуть повернути ПДВ на пальне. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.