Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Табу на час війни — які товари більше не продаватимуть в duty-free

З'ясовували, чому довелось забороняти продаж алкоголю та цигарок в duty-free та які наслідки це матиме для України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Це рішення має збільшити надходження до держбюджету

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні заборонили торгувати алкоголем та цигарками в duty-free. У Раді кажуть, що це збільшить надходження до державного бюджету.

Відповідний законопроєкт №9315 підтримали 276 народних депутатів на пленарному засіданні 10 серпня, повідомив народний обранець Ярослав Железняк.

"Закон про заборону схеми щодо цигарок і алкоголю в duty-free прийнято. Це плюс 5-7 млрд гривень на рік надходжень у бюджет", — йдеться у дописі Железняка.

Нардеп також додав, що документ не підтримали парламентські фракції "Європейської солідарності" і "Батьківщини".

Про що йдеться в документі

За інформацією голови Комітету Ради з питань податкової та митної політики Данила Гетманцева, законопроєкт №9315 передбачає внесення змін до Митного кодексу України та інших законів щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів.

"Законопроєкт розроблено для руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі", — каже Гетманцев.

Документом запропоновано на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні заборонити розташовувати в митному режимі безмитної торгівлі та продажу (постачання) магазини безмитної торгівлі, а також розміщення в них товарів за товарними позиціями 2401-2404, згідно з УКТ ЗЕД.

Що виявили під час роботи ТСК

У травні тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної ради щодо незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему Duty Free. У 2021 році в Україні було 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку війни їх залишилося лише 15. Хоча виїзд за кордон для великої кількості громадян закрито, 2022 року було реалізовано 20 млн пачок сигарет, а роком раніше – 27 млн пачок.

Під час розслідування ТСК з'ясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30-35 пачок цигарок, а на інших – лише 5-7 за допустимих під час перетину кордону лише двох пачок на одну людину. Кількість вироблених сигарет Duty Free і проданих також відрізняється на сотні тисяч пачок.

Комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики оцінює щомісячні втрати для держбюджету від трьох підакцизних товарів на рівні $1 млрд.

Як можуть змінитися ціни на алкоголь

Як ми писали раніше, Міністерство економіки України пропонує збільшити мінімальні ціни на алкоголь.

"Враховуючи зміни, які відбулись у соціально-економічній і податковій сферах, зокрема зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), а також зміну з 1 березня 2022 року ставок акцизного податку, розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування", – пояснили в міністерстві.

Згідно з проєктом постанови, пропонуються наступні зміни цін на алкогольні напої:

  • мінімальна ціна на пляшку горілки 0,5 літра зросте приблизно з 89 грн до 101 грн;
  • мінімальні ціни на коньяк збільшаться на 11-12% залежно від кількості зірочок;
  • на віскі, ром та джин – на 25%;
  • на ігристі вина – на 28%;
  • на звичайні вина – на 62%;
  • на сидр, пері, вермути, інші зброджені напої з міцністю до 22% – на 61-71%.

Як ми писали раніше, Кабмін переглянув розмір плати за акцизні марки. Крім того, сайт Pro Гроші повідомляв, скільки має коштувати якісне пиво.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.