Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НАЗК оголосило про нових спонсорів війни: ними стали дві всесвітньовідомі компанії

Національне агенство з питань запобігання корупції внесло PepsiCo та Mars у список міжнародних спонсорів війни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Список спонсорів війни поповнило дві всесвітньовідомі компанії

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабного вторгнення багато міжнародних компаній прийняли рішення повністю вийти з російського ринку аби мінімізувати свій вплив на економіку країни-терориста. Однак Mars і PepsiCo досі реалізують свою продукцію на території Росії, через що потрапили у список спонсорів війни.

Про це повідомляють у пресслужбі Національного агенства з питань запобігання корупції (НАЗК).

За словами представників НАЗК, попри заяви про зменшення своєї діяльності, припинення рекламних кампаній та призупинення виробництва, обидві компанії продовжують оперувати на території Росії, виплачуючи значні податки до місцевого бюджету і таким чином підтримуючи економіку країни-агресора.

Річ у тім, що ці компанії охоплюють величезну кількість відомих товарів. Наприклад, у холдинг PepsiCo входить не тільки однойменний газований напій, а і такі відомі нам всім продукти як:

  • Chester's;
  • Lay's;
  • Mirinda;
  • Sandora;
  • 7up;
  • "Агуша";
  • "Диво";
  • "Слов'яночка";
  • "Садочок";
  • "Машенька".

Шляхом величезного впливу на ринок харчових продуктів цей холдинг приносить в економіку країни-терориста неймовірні суми.

На території Росії ця компанія має 19 заводів, понад 20 000 співробітників та підтримує працевлаштування понад 40 000 сільськогосподарських робітників, а на ринку харчових продуктів займає 4 місце за обсягом чистого прибутку.

Війна йде, прибутки ростуть

Найдивовижніше, що в перший рік повномасштабного вторгнення компанії ще й вдалося збільшити свої доходи. Так, виторг ТОВ "ПЕПСІКО ХОЛДИНГС" за 2022 рік зріс до 2,59 мільярда доларів (або 176,5 мільярда рублів), а чистий прибуток збільшився на 333% порівняно з 2021 роком, досягнувши 525 мільйонів доларів. У загальному, компанія перерахувала понад 115 мільйонів доларів (або 8,29 мільярда рублів) податків до російського бюджету.

У березні 2022 року компанія оголосила про призупинення рекламної діяльності та виробництва напоїв на російському ринку. Проте у серпні 2022 року виробництво напоїв "7Up" та "Mirinda" під брендами "Evervess" та "Frustyle" було відновлено. Потім, у березні 2023 року, було відновлено виробництво напою "Pepsi" під брендами "Evervess" (вищий ціновий сегмент) та "Улюблений" (нижчий ціновий сегмент). Окрім цього, PepsiCo представила на ринку новий бренд лимонаду під назвою "Російський дар", замінюючи попередні продукти. Компанія також продовжує займатися виробництвом та розповсюдженням інших товарів, а, як повідомляють ЗМІ, чипси Lay's компанії PepsiCo були виявлені у харчових запасах російських солдатів.

"Факт наявності понад 580 відкритих вакансій на сайті компанії також свідчить про її безперечні наміри залишатися на російському ринку. Створюючи нові робочі місця, іноземні компанії сприяють зниженню безробіття та вирішенню пов'язаних із ним соціальних проблем", – вважають у НАЗК.

Mars теж значно поповнює бюджет Росії

Mars — велика компанія, відома не тільки своїми однойменними шоколадними батончиками, а й іншою своєю продукцією, такою як:

  • Snickers;
  • Milky Way;
  • Twix;
  • Bounty;
  • M&M;
  • Wrigley.

А також брендами для тварин:

  • Whiskas;
  • Pedigree;
  • Uncle Ben's.

Цей холдинг активно працює на російському ринку понад 30 років та інвестував в економіку країни-агресора вже близько 2,5 мільярда доларів. Компанія створила понад 6 тисяч робочих місць та володіє 10 фабриками на території Росії.

Попри обіцянку залишити російський ринок, Mars теж не тільки не вийшов з економічного поля країни-терориста, а і збільшив свій дохід у 2022 році у порівнянні з попереднім роком.
Виторг ТОВ "Марс" за 2022 рік досяг 2,45 мільярда доларів (або 176,5 мільярда рублів), а чистий прибуток зріс на 59%, склавши 377 мільйонів доларів (або 27,2 мільярда рублів). У загальному, компанія сплатила податків до бюджету Росії на суму понад 93 мільйони доларів (або 6,76 мільярда рублів).

"Шляхом сплати податків іноземні компанії роблять свій внесок у російську економіку, особливо у світлі нещодавно введених військового податку на додану вартість та податку на прибуток. Це впливає на здатність Росії до ведення військових дій проти України", – наголошується в заяві НАЗК.

Також на сайті компанії ТОВ "Марс" у Росії, так само як і PepsiCo, активно розміщуються оголошення про набір нових співробітників, пропонуючи понад 100 актуальних вакансій.

Як обвалився прибуток російського Газпрому

Російська газовидобувна і газорозподільна компанія відзвітувала про значне скорочення доходів. Показники впали до мінімуму 2020 року. Основними причинами назвали курс рубля, однак не малим чинником також є те, що Європа давно практично відмовилася від експорту блакитного палива, знайшовши альтернативні джерела постачання. Водночас спроби відновити прибуток шляхом переходу на ринок Азії не виправдав сподівань російського уряду.

Раніше ми писали, без якого продукту може залишитися Росія. Також повідомляли, які відомі виробники сигарет теж поповнили список спонсорів війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.