Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мораторій не діє? Які штрафи загрожують ФОПам під час війни

Податковий консультант пояснив, за що можуть накласти штрафи на підприємців під час дії воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які штрафи мають сплачувати ФОП

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік діє воєнний стан та триває загальна мобілізація. Однак, попри складні часи, підприємці все ж повинні сплачувати деякі штрафи на користь держави у певних ситуаціях.

Податковий консультант Михайло Смокович детально розповів, які саме штрафи можуть нараховуватися ФОПам під час повномасштабної війни.

Які штрафи мають платити підприємці

  • Відновили штраф за невчасну подачу звітності ФОПом. Його розмір складає 340 гривень. Ці штрафи зазвичай нараховують із письмовим повідомленням, тому, скоріш за все, вам на Укрпошту прийде лист про нарахування штрафу. Проте, часто ці листи губляться або навіть не відправляються. Тому побачити свій штраф можна у кабінеті платника у розділі "Розрахунки з бюджетом". "Проте, ці штрафи зараз нараховують дуже мало та не виключено, що Податкова схвалить рішення не нараховувати їх на період дії воєнного стану", — наголосив експерт.
  • Штрафи за невчасну сплату податків для ФОПів 3 групи — відомо, що з 1 липня 2022 року обов'язково платити Єдиний податок вчасно. Якщо сплатити його невчасно, можна отримати штраф. Якщо протермінування менш як 30 днів, штраф складе 5% від невчасно сплаченої суми, якщо протермінування понад 30 днів – штраф 10%. Однак, локально Податкова може схвалити рішення ці штрафи поки не виставляти. Вони можуть бути нараховані вже після завершення воєнного стану, уточнив Смокович.
  • ФОПам 1 та 2 групи варто пам'ятати, що сплата Єдиного податку поки що для них є виключно добровільною справою, жодних штрафів у разі протермінування платити не доведеться.

Податки для мобілізованих ФОПів

Раніше ми розповідали, що згідно із законодавством України, на весь період служби мобілізовані ФОПизвільняються від сплати будь-яких податків та подачі звітності за цей період.

Для цього підприємцям потрібно надати в податкову службу за місцем своєї реєстрації копію військового квитка або іншого документу з центру комплектування, в якому зазначені відомості про мобілізацію.

Чи можна забронювати ФОПа

Дійсно, забронювати підприємця можливо, для цього потрібно звернутись до ОВА, або до галузевого центрального органу виконавчої влади та відповідати таким критеріям:

  • не мати податкової заборгованості;
  • середній рівень зарплати повинен складати не нижче встановленого рівня по регіону;
  • мати визначення, що це критично важливо для функціонування регіону, або надання якихось унікальних функцій.

Після чого в ОВА визначають, чи важливий такий ФОП, та подають заяву на узгодження Генштабу.

Зміни в оподаткуванні у 2023 році

Для підприємців усіх груп було змінено ліміти доходів. Вони не можуть перевищувати наступні значення:

  • 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат) – 1 група;
  • 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат) – 2 група;
  • 7 818 900 гривень (1 167 мінімальних зарплат) – 3 група.

Раніше ми розповідали, що біженців змусили платити податки за доходи. Також ми писали, хто має сплачувати податок на автівки. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.