Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мільйони податків для РФ: чому компанію Пінчука звинуватили у співпраці з агресором

Розповідаємо, як українська компанія, що має свідому громадянську позицію та засуджує війну в Україні, може водночас платити податки в Росії

Фото: УНІАН, Interpipe.biz. Колаж: Pro Гроші

Віктор Пінчук і його компанія "Інтерпайп-М" досі працюють в Росії

Фото: УНІАН, Interpipe.biz. Колаж: Pro Гроші

Компанія "Інтерпайп-М", дочірня структура однойменної бізнес-групи, належить олігарху Віктору Пінчуку. Він неодноразово висловлювався за підтримку України та засуджував повномасштабне вторгнення. Втім публічна позиція не завадила отримувати блага на користь компанії, що досі працює в Росії та навіть сплачує податки в державний бюджет.

Такий висновок зробило у розслідуванні видання РБК-Україна.

Ще у липні представники "Інтерпайпу" опублікували на офіційному сайті спростування інформації, ніби компанія співпрацює з Росією. Це стало необхідним після появи в деяких Telegram-каналах закидів з приводу недоброчесності.

"Серія публікацій в заангажованих та недобросовісних ЗМІ на цю тему є недостовірною та ініційована конкурентами з метою завдання шкоди діловій репутації компанії, як провідного національного виробника сталевих труб та залізничної продукції", – зазначалося у повідомленні.

Але розслідування продемонструвало наявність великого прибутку і в 2022 році, вже після початку війни, і за весь 2023 рік. Компанія подала фінансову звітність за минулий рік (міститься у публічному доступі), в якій на сторінці 4 вказано: виручка "Інтерпайп-М" від продажу товарів на території РФ склала 131,66 мільйонів рублів.

Звіт про фінансові результати "Інтерпайп-М" за 2022 рік
Звіт про фінансові результати "Інтерпайп-М" за 2022 рік
Фото: Скриншот: Pro Гроші

А розмір податків, сплачених до державного бюджету Росії в 2022 році, дорівнював майже 36 мільйонів рублів. Найголовніше – документ подали вже у 2023 році, зарахування податкових коштів також відбулося цьогоріч. Що доводить – "Інтерпайп-М" не вийшов з російського ринку і продовжує поповнювати казну Російської Федерації.

"У червні компанія сплатила до бюджету Росії 2 483 438 рублів податку на прибуток за травень і ще 24 662 рублі – податку на додану вартість. ПДВ сплачується тільки у випадку продажу товарів чи послуг", – констатували автори розслідування.

Окрім податків "Інтерпайп-М" досі оплачує оренду офісного приміщення, послуги телефонного зв'язку, документообігу, безпеки, обслуговування програмних продуктів. Більше того, нараховується заробітна плата і преміальні виплати працівникам.

Work.ua оголосив бойкот деяким компаніям

Минуло півтора роки повномасштабної війни в Україні, але досі залишилися компанії, які продовжують вести бізнес з Росією. З огляду на те, що сплачуються податкові зобов’язання, зарплата тощо, поповнюється бюджет, сайт пошуку роботи Work.ua повідомив про відмову від надання послуг деяким брендам.

Йдеться про такі компанії: Unilever, Leroy Merlin, Raiffeisen Bank, Metro, LC Waikiki, КRКА, Berlin-Chemie, Nestle, OTP Bank, Mondelez, PepsiCo, Philip Morris, Syngenta, Procter & Gamble, FM Logistic, Yves Rocher, Beko та інші.

Work.ua попросив свідомі українські компанії долучитися до ініціативи і викреслити їх з ділової співпраці. Тобто не надавати послуги, не купувати продукцію, не розміщувати рекламу. Взагалі відмовитися від партнерства. Це буде ознакою патріотизму та допоможе розчистити ринок від бізнесів, які причетні до ведення діяльності в Росії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Raiffeisen відокремиться від російського бізнесу та розповідав, чого чекати найближчим часом. Також ми повідомляли, які країни найбільше імпортують нафту РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.