Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові ставки для ФОП і скасування пільг – головне про податки за тиждень

Розповідаємо про головні новини в Україні, що стосуються змін в податковому законодавстві

Фото: Pexels, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

Які зміни в податках очікують на українців

Фото: Pexels, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

За тиждень, що минає, в Україні відбулося чимало подій, які мають відношення до змін в податкових зобов'язаннях. Уряд в 2023 році планує скасувати спрощену систему оподаткування та повернути довоєнні відсотки. Зміни впроваджують поступово, але їх вже відчули на собі деякі підприємці.

Сайт Pro Гроші розповідає, що нового потрібно знати про податки у 2023 році.

Скільки платитимуть ФОПи

Всі фізичні особи-підприємці, незалежно від групи, мають власні ліміти доходу і ставки єдиного податку. Розмір залежить від мінімальної заробітної плати. Станом на 1 січня поточного року сума дорівнює 6 700 грн. Тож, враховуючи цей показник, розмір річного доходу ФОПів не має перевищувати наступні суми:

  • 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат) – 1 група;
  • 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат) – 2 група;
  • 7 818 900 гривень (1167 мінімальних зарплат) – 3 група.

Єдиний податок залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2023 році показник становить 2 684 грн. Мова про підприємців 1 групи, тоді як платникам 2 групи потрібно сплачувати відсоток з мінімальної зарплати:

  • 268,4 грн – 1 група;
  • 1 340 грн – 2 група.

ФОПи 3 групи сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі 5%, 3% (з ПДВ) або 2% (пільгова ставка, яка діє під час воєнного стану).

Пільги для промисловості та бізнесу

Уряд планує підтримати промисловість країни та послабити тиск на заклади професійної та фахової передвищої освіти. Для цього Комітет з питань податкової політики ухвалив законопроєкти № 8298/8299 про податкові та митні пільги для бізнесу під час війни. Мова про наступні нововведення:

  • від ввізного мита і ПДВ на час воєнного стану звільняється обладнання та аксесуари, які ввозять в Україну для промислових підприємств;
  • обладнання для освітніх закладів також не буде оподатковуватися ПДВ і ввізним митом;
  • запровадження пільг на ренту для залізної руди і води під час воєнного стану;
  • автоматично продовжити термін служби зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (РРО);
  • запровадити пільги для платників 4 групи по єдиному податку.

Оскільки ці пункти лише підтримані за основу Комітетом, їх ще повинні ухвалити народні депутати на сесійному засіданні парламенту.

Скасування "спрощенки"

В Україні планують скасувати спрощену систему оподаткування для фізичних осіб-підприємців влітку поточного року. Тобто ФОПи більше не зможуть платити 2% з доходу, а повернуться на ставку 5%. Звісно, уряд не буде запроваджувати зміни одразу для всіх, а надасть перехідний період.

Щоправда, деякі сфери діяльності вже не можуть користуватися "спрощенкою". Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 8079 щодо скасування податкових пільг для організаторів лотерей, азартних ігор і парі, тобто букмекерів. Автори вважають, що такі суб'єкти господарювання платять необґрунтовано малий розмір податку.

Зокрема з моменту переходу на спрощену систему до державного бюджету надійшло всього 13 мільйонів гривень єдиного внеску, незважаючи на продовження активної діяльності. До війни у казну сплачували 174 мільйони гривень податку на прибуток. Тож передбачається, що зміни допоможуть українській економіці отримати додаткову підмогу вигляді внесків від букмекерів.

Дізнатися більше про те, як навчити дітей фінансової грамотності, можна в нашій спецтемі. Також ми повідомляли, як отримувати великий пасивний дохід і не залежати від щомісячної зарплати, у спецтемі про інвестиції та бізнес.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.