Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Kyivstar змінює умови для українців — як тепер працюватиме оператор

Розповідаємо, що зміниться для абонентів Київстару з 12 грудня

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Київстар підвищує тарифи на одну із послуг

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Оператор мобільного зв'язку Київстар оновив тарифи для клієнтів, які користуються послугою передоплати. Тепер ця послуга коштуватиме трохи дорожче.

Про це повідомляється на сайті компанії.

Йдеться про абонентів, які користуються денним пакетом послуг, якщо не можуть повністю оплатити свій тарифний план. Повідомляється, що з 12 грудня ця послуга коштуватиме не 10 грн/день, а 20 грн/день.

Денний пакет послуг передбачатиме:

  • необмежені дзвінки всередині мережі;
  • безлімітний інтернет на швидкості до 0,8 Мбіт/с.

При цьому, якщо абоненту не вистачатиме коштів навіть для оплати денного пакета послуг, він зможе скористатися безлімітними дзвінками в мережі Київстар, але без доступу до інтернету. Це коштуватиме всього 5 грн/день.

Якщо ж нема і 5 гривень, а зателефонувати потрібно терміново, то дзвінок здійснюватиметься за тарифом 0,5 грн за хвилину.

Як обстріли вплинули на роботу оператора

23 листопада у роботі мережі Київстар стався антирекорд через масований обстріл з боку РФ по об'єктах критичної інфраструктури. За словами голови компанії Олександра Комарова, атака вивела із ладу майже 60% мережі.

Загалом впродовж листопада через відсутність енергопостачання у більшості областей не працювало майже 10-20% мережі оператора.

Він також зазначив, що компанія продовжує працювати над відновленням мережі в деокупованих районах.

"Наш ключовий фокус – Херсонська область, де було деокуповано близько 150 наших базових станцій, 32 з яких вже було повернуто в ефір, з них левова частка все ще працює на генераторах", – сказав очільник Київстар.

За його словами, основні проблеми Херсонської області – відсутність електроенергії та замінування всіх об’єктів мережі, що унеможливлює швидке відновлення.

Чому під час відключень світла зникає мобільний зв'язок

Все тому, що мобільна мережа залежить від постійного живлення електрикою. Щоби все стабільно працювало, застосовуються додаткові ресурси. Наприклад — батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони можуть забезпечити роботу ще на 4-5 годин.

Ще один спосіб забезпечити роботу мережі – генератори. Вони дуже виручають, але їх кількість і час роботи обмежені. Тому вони зазвичай є на важливих вузлових майданчиках зв’язку та ключових базових станціях, які можуть підтримувати найбільший відсоток покриття.

"Мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Та при відключенні світла відключається і домашній Wi-Fi, тож усі клієнти, звичайно, одразу переходять на мобільний інтернет. Навіть за умов, що всі елементи мобільної мережі працюють як і раніше, мобільна мережа зазнає лавиноподібного росту навантаження, і це впливає на швидкість мобільного інтернету у кожного користувача", – кажуть у компанії Vodafon.

Батареї в середньому можуть забезпечувати роботу протягом 4-5 годин. Тобто, теоретично під час планових відключень до 4 годин проблем не має виникати.

Повторні відключення протягом дня також суттєво впливають на доступність зв’язку. Якщо акумуляторна батарея витратила свій заряд, їй потрібен тривалий час для підзарядки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть українці вимагати компенсацію від мобільних операторів за відсутність зв'язку та інтернету під час віялових відключень світла. Також ми розповідали, як довше зберегти заряд телефону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.