Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям потрібно сплатити податки за деякі види доходів: коли та за які саме

Українцям необхідно сплатити податки за деякі види доходів, які вони отримували у 2022 році

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За які види додаткових доходів потрібно сплачувати податки

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці, які отримували певні види додаткового доходу у 2022 році, зобов'язані заповнити декларацію та сплатити податок до травня 2023 року.

Про це повідомляє Державна податкова служба.

За які доходи потрібно сплатити податки

Декларацію потрібно заповнювати, якщо у вас був щонайменше один із таких доходів:

  • якщо вам пробачили заборгованість, ви отримали нецільову допомогу;
  • якщо вам заплатили за будь-яку послугу (крім роботодавця, який є вашим податковим агентом);
  • якщо ви отримали прибуток від оренди житла, спадщину, подарунки;
  • за продаж житла;
  • якщо ви отримували дохід за кордоном;
  • якщо ви додатково заробляли, надаючи професійні послуги.

Якщо у 2022 році ви отримували грошову допомогу від іноземних організацій, то сплачувати податки із цієї суми не потрібно. У податковій нагадали, що декларацію можна подати як письмово, так і в електронному вигляді через Електронний кабінет.

Чи покарають підприємців, які не сплачують податки під час війни

Приватний бухгалтер-практик Ірина Колісник в коментарі сайту Pro Гроші розповіла, що в умовах воєнного стану до всіх платників податків не застосовуються штрафні санкції за відсутність можливості своєчасно сплатити податки й збори до бюджету. Однак до ФОПів, які продовжують працювати та не виконують свої податкові зобов’язання, будуть застосовані штрафні санкції відповідно до виду порушення.

Зокрема, з 1 квітня 2022 року і до завершення дії воєнного стану підприємці першої та другої груп можуть не сплачувати єдиний податок. Крім того, всім ФОПам дозволено не сплачувати ЄСВ за себе, починаючи з березня 2022 року, і за мобілізованих до Збройних сил України працівників.

Щодо ФОПів 3-ї групи – то вони мають сплачувати єдиний податок за загальними правилами. Сума податку напряму залежить від доходу такого ФОПа, тому, якщо через війну немає доходів — то й податок платити не доведеться.

Що зміниться для ФОПів у 2023 році

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев роз'яснив, як працюватиме ініціатива SMART-ФОП. За його словами, вона стосуватиметься ФОПів третьої групи. Такі підприємці не просто не будуть подавати звіти. Вони сплачуватимуть податок від доходу автоматично – кошти будуть утримуватись банком у разі надходження на рахунки.

Великі платники податків подаватимуть стандартизований SAF-T-файл, який буде формуватись автоматично на базі даних, які вони занесли до своєї автоматизованої системи.

Раніше ми розповідали, що в Україні скасовані податкові пільги для грального бізнесу. Також ми писали, що в Україні з'явиться новий спосіб оплати податків. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.