Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПи і війна: чи покарають підприємців, які не платять податки

Експертка пояснила, чи застосовуються штрафи до підприємців під час воєнного стану

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, чому не можна нехтувати сплатою податків

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На час дії воєнного стану деяких українських підприємців не штрафують за несвоєчасну сплату податків. Однак це не означає, що можна зовсім їх не сплачувати.

Про це в коментарі Pro Гроші розповіла приватний бухгалтер-практик Ірина Колісник.

Які податки сплачують ФОПи під час війни

Експертка нагадала, що після початку війни урядом було внесено зміни до законів та нормативних актів для послаблення податкового навантаження на підприємців.

Зокрема, з 1 квітня 2022 року і до завершення дії воєнного стану підприємці першої та другої груп можуть не сплачувати єдиний податок.

Крім того, всім ФОПам дозволено не сплачувати ЄСВ за себе, починаючи з березня 2022 року, і за мобілізованих до Збройних сил України працівників.

Щодо ФОПів 3-ї групи – то вони мають оплачувати єдиний податок за загальними правилами. Сума податку напряму залежить від доходу такого ФОПа, тому, якщо через війну немає доходів — то й податок платити не доведеться.

Тож, як бачимо, більшість податків для ФОПів на законному рівні можна не платити або платити добровільно, якщо є можливість, – зауважила Колісник.

Чи покарають підприємців, які не платять податки

Бухгалтер-практик пояснила, що інші податки, крім ЄП для вказаних 1-2 груп та ЄСВ, підлягають сплаті під час воєнного стану.

В умовах воєнного стану до всіх платників податків не застосовуються штрафні санкції за відсутність можливості своєчасно сплатити податки й збори до бюджету. Однак до таких ФОПів, які продовжують працювати та не виконують свої податкові зобов’язання будуть застосовані штрафні санкції відповідно до виду порушення, – зазначила експертка.

Деякі пільги для ФОПів скасують

Як повідомлялося раніше, в Україні повернуть довоєнну систему оподаткування для фізосіб-підприємців 3-ї групи. ФОПи знову сплачуватимуть податки у розмірі 5% від доходів.

Загалом з початку повномасштабної війни на 2% перейшло 313 062 підприємців. Надходження єдиного податку від юридичних осіб – платників третьої групи за 2022 рік становлять 6 020 млн грн.

Однак наразі Мінфін готує законопроєкт щодо скасування 2% податку та повернення 3-ї групи оподаткування на довоєнні ставки. Це може відбутися вже з 1 липня.

Раніше ми пояснювали, чому ФОПам обов'язково потрібно вести облік доходів. Також ми писали про те, що може змінитися для ФОПів уже у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.