Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Конфлікт довкола угорського OTP Bank набирає обертів – які нові вимоги висунули до України

НАЗК тимчасово призупинило статус міжнародного спонсору війни для цієї фінустанови, однак у Будапешті незадоволені

Фото: Pexels, OTP Bank, Україна/Facebook. Колаж: Pro Гроші

OTP Bank є у списку спонсорів війни в Україні

Фото: Pexels, OTP Bank, Україна/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Національне агентство з питань запобігання корупції тимчасово виключило зі списку міжнародних спонсорів війни угорський OTP Bank. Однак у Будапешті цьому не зраділи, а заявили, що такий крок не змінює ситуацію.

Про це пише Bloomberg.

Видання дізналося, що в Угорщині після цього кроку все одно не планують піти на зустріч Україні та розблокувати подальше фінансування ЄС для передачі озброєнь Києву.

Речник МЗС Угорщини Мате Пачолай заявив, що це "не змінює ситуацію" і що OTP Bank, найбільший кредитор країни, повинен бути назавжди викреслений зі списку спонсорів війни.

Що відомо про статус OTP Bank в Україні

4 травня 2023 року угорська банківська група OTP Bank потрапила до списку міжнародних спонсорів війни Росії проти України. До цього списку його віднесло Національне агентство з питань запобігання корупції.

В НАЗК навели такі аргументи свого рішення:

  • керівництво OTP Bank відмовляється покинути російський фінансовий ринок та фактично визнає існування псевдореспублік "ЛДНР" на території України;
  • російські військові можуть користуватися в OTP Bank пільговими умовами кредитування.

Відомо, що OTP Bank є одним з провідних банків на російському ринку фінансових послуг, у якому обслуговуються понад 2,2 млн клієнтів. Згідно зі звітністю OTP Group за 2021 рік, чистий прибуток російського банку склав 37,6 млрд форинтів, або 7,6% від сукупного прибутку групи.

Однак 29 вересня НАЗК вирішло призупинити статус міжнародного спонсора війни для угорського банку. Ці кроки зробили після "переговорів між представниками агентства та представниками компаній і урядів цих країн" щодо припинення співпраці з Росією.

В Національному агентстві з питань запобігання корупції також припустили, що результатом цього рішення може стати те, що Угорщина розблокує надання 500 мільйонів євро (529 мільйонів доларів) життєво важливої військової допомоги Києву від Європейського союзу.

Як відомо, внесення до списку спонсорів війни є дієвим репутаційним інструментом, оскільки такі компанії вносяться до бази даних World-Check, яка здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком.

Раніше ми розповідали, який ще банк оголосили спонсором війни. Також ми писали про те, що найбільшого у світі виробника діамантів визнали спонсором війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.