Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найбільшого у світі виробника діамантів оголосили спонсором війни – що відомо

Компанія, попри відкриту агресію Росії проти України, продовжила вести бізнес з країною-агресоркою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

НАЗК оголосило ще одного спонсора війни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку спонсорів війни одну з найбільших у світі компаній з виробництва та експорту діамантів. Індійська Shree Ramkrishna Exports (SRK) продовжує закуповувати дорогоцінні камені в Росії, попри санкції. У 2023 році компанія втричі збільшила показник закупівлі, порівняно з 2021 роком.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Що відомо про Shree Ramkrishna Exports

Індія виступає одним з основних покупців алмазів, насамперед дрібної алмазної сировини з Росії. Також Індія – найбільший у світі центр виробництва діамантів, адже там виготовляють 95% діамантів світу.

При цьому приблизно три чверті коштовного каміння надходить з Росії. Та зараз до них не додають жодних офіційних документів, які могли б підтвердити їхнє походження. Компанія Shree Ramkrishna Exports після придбання необроблених алмазів виконує ограновування, полірування, класифікацію та експортує їх.

НАЗК з'ясувало, що попри міжнародні санкції, які були введені у квітні 2022 року проти російської "Алроси" (найбільшого видобувача алмазів у світі), SRK продовжила купувати там коштовне каміння, укладаючи "таємні угоди" на сотні мільйонів доларів. В результаті SRK має річний дохід понад 1,3 млрд доларів.

Від співпраці з Росією відхрещуються

На своєму сайті компанія SRK заявила, що "необроблені алмази походять лише з країн, що беруть участь у Кімберлійському процесі, і не мають конфліктного походження". Також там запевнили, що перевірили сировину та забезпечили "дотримання етичних міркувань".

Та в НАЗК з'ясували зовсім інше. Співпрацю з Росією підтвердили і цифри:

  • 2021 рік – Shree Ramkrishna Exports закупила в Росії алмазів на понад 59 млн доларів;
  • 2022 рік (після запровадження санкцій) – на понад 198 млн доларів;
  • 2023 рік – за перше півріччя SRK закупила алмазів на понад 132 млн доларів, що втричі більше ніж в 2021 році.

При цьому загалом у 2022 році Росія експортувала алмазів на 3,8 млрд доларів.

"Але навіть такі незначні порівняно з доходами від продажу нафти суми мають для рф велике значення, оскільки дозволяють фінансувати ведення війни проти України та утримувати свою економіку", – пояснили в НАЗК.

Там додали, що у той час, коли інші західні компанії обходять російський ринок стороною, Shree Ramkrishna Exports активно скуповує російські алмази на вигідних умовах, тим самим активно спонсорує агресію проти України.

Власник AliExpress потрапив до списку спонсорів війни

Популярну китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, яка володіє AliExpress, внесли до списку міжнародних спонсорів війни за продовження співпраці з Росією.

У НАЗК з'ясували, що на території Росії продовжує працювати популярний торговий майданчик AliExpress. Ним керує дочірня російська компанія з групи Alibaba "Алібаба.КОМ(РУ)". Прибуток ТОВ "Алібаба.КОМ(РУ)" за 2022 рік склав 16,3 млрд рублів (близько 160 млн доларів).

Раніше ми писали про те, що нещодавно НАЗК оголосило двох нових спонсорів війни. Також ми розповідали, що відомі виробники сигарет стали спонсорами війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.