Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коломойському вже не вийти "сухим з води"? Олігарха звинуватили у новій "схемі"

Раніше український бізнесмен вже отримував підозри за іншими справами, пов'язаними з фінансовими махінаціями

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Ігор Коломойський отримав ще одну підозру від СБУ

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Відомий український бізнесмен Ігор Коломойський отримав нову підозру. СБУ спільно з Бюро економічної безпеки та Офісом Генерального прокурора викрили нові факти злочинної діяльності бізнесмена.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Яку підозру отримав Коломойський

Зазначається, що у період з 2013 по 2014 роки Ігор Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд гривень. Для отримання цих коштів бізнесмен створив злочинне угруповання, куди входили працівники банку, в якому Коломойський був засновником та акціонером.

Наразі бізнесмену повідомлено про додаткову підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення (ст. 27 ч. 3,ст. 28 ч. 3, ст. 200 ч. 2);
  • заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах (ст. 27 ч. 3, ст. 191 ч. 5 );
  • легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом (ст. 27 ч. 3, ст. 209 ч. 3).

Як бізнесмен незаконно заволодів 5,8 млрд гривень

Протягом 2013–2014 років члени злочинного угруповання дозволили Коломойському робити систематичні фіктивні внески готівки у касу банку, хоча насправді фінустанова нічого не отримувала. Потім ці фейкові внески були зараховані на особистий рахунок Коломойського та перетворилися у реальні безготівкові кошти.

Для того, аби легалізувати отримані на особистий рахунок активи, бізнесмен розраховувався цими коштами у своїй підприємницькій діяльності. Тобто, надавав їх як позики, розраховувався за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку та знімав у відділеннях банку.

Після проведення слідства виявилося, що така "схема" дозволила бізнесмену отримати 5,8 млрд гривень (на той момент сума у валюті становила понад 700 млн доларів).

Як зазначили в СБУ, досудове розслідування досі триває, також проводиться комплекс заходів для встановлення всіх обставин незаконної діяльності, аби усіх винних притягнути до відповідальності.

В чому ще звинувачують олігарха

З січня по березень 2015 року кінцевий бенефіціар банку підготував план, за яким хотів заволодіти коштами ПриватБанку, аби фінансувати підконтрольну офшорну компанію та збільшити власну частку у статутному капіталі банку.

Через це банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд гривень, а все виставили таким чином, ніби-то фінустанова повторно викупила власні облігації за завищеною ціною. Таким чином частину коштів вдалося вивести на особистий рахунок олігарха та легалізувати їх через розрахунки з юридичними особами.

Раніше ми розповідали, що відомо про скандальне життя Коломойського. Також ми писали, яку ще підозру отримав український бізнесмен.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.