Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інтернет-магазини працюватимуть за новими правилами – що незабаром зміниться

В Україні незабаром, згідно з новою редакцію закону "Про захист споживачів", кардинально зміняться принципи роботи усіх інтернет-магазинів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Незабаром інтернет-магазини в Україні працюватимуть за новими правилами

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інтернет-магазини в Україні зобов'яжуть повідомляти усю основну інформацію про свою продукцію та підприємство загалом. Інакше державні контролюючі органи штрафуватимуть сайти.

Як пояснив глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, відповідні зміни передбачені у новій редакції закону "Про захист прав споживачів".

За його словами, нова редакція документа гармонізована з європейським законодавством, у ній врахували усі сучасні умови епохи диджиталізації. Наприклад:

  • електронна комерція;
  • цифрові послуги;
  • маркет-плейси;
  • прайс-агрегатори;
  • "перевірені продавці".

"З'являться вимоги до обов'язкової інформації про продукцію та підприємство, яку інтернет-магазини надаватимуть під час здійснення електронної торгівлі та відповідальності за її відсутність", – розповів політик.

А ще в Україні з'являться електронні гарантійні документи. Завдяки ним громадяни зможуть відремонтувати несправну техніку, навіть якщо придбали її онлайн без надання паперового гарантійного талона.

Також закон "Про захист споживачів" дозволить вирішувати суперечки між продавцями та покупцями поза судовим порядком. Це стосується виключно продукції та послуг вартістю до 50 тис. гривень.

Непорозуміння вирішуватимуть через позасудові органи, наприклад, спеціальні комісії. Якщо сторони не погодяться з їхнім рішенням, уже тоді можна буде позиватися.

Як купляти онлайн і не залишитися без грошей

Порівнюйте ціни та читайте відгуки. Без різниці, де ви купуєте – у популярного гіганта чи в невідомому магазині електроніки – завжди слід перевіряти ціну в конкурентів. Таким чином ви дізнаєтесь, коли вас хочуть обдурити через націнки, та не пропустите розпродажі.

Купуйте усе одразу та економте та доставці. Щоб економити на , рекомендуємо не замовляти кожен продукт окремо. Краще визначитись з одним місцем, де можна сповна задовольнити свій шопоголізм, і купити необхідне там. Якщо таке обмеження неможливе, постарайтеся максимально зменшити кількість разів, коли одночасно робите замовлення.

Не починайте шопінг без бюджету. Щоб уникнути зайвих витрат, створіть список людей, кому плануєте купити подарунок, і встановіть бюджет на кожного або пропишіть загальну суму, і забороніть собі витратити більше. Так ви зможете залишатися в межах власних фінансових можливостей і насолоджуватися урочистостями без жалю.

Раніше сайт Pro Гроші писав про небезпечні товари на AliExpress, які можуть загрожувати життю. Ще ми писали, як правильно сплачувати покупки в інтернеті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.