Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для всіх, хто має банківську картку: як правильно платити в інтернеті

Оплата в інтернеті стала дуже поширеним явищем, привабливим для шахраїв, тому кожен користувач має знати про безпеку

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Інколи уважність може врятувати від втрати грошей

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Багато сервісів в інтернеті пропонують оплачувати замовлення онлайн на сайті. Для захисту таких фінансових операцій використовуються різні системи, однак самі користувачі повинні дотримуватись правил безпеки.

Разом із поясненнями Mastercard розповідаємо про основні правила безпечних оплат в інтернеті.

Як захистити свої гроші

Отже, перше і найголовніше правило, яке стосується будь-яких безготівкових оплат, – ні в якому разі не можна повідомляти свої дані стороннім особам. Про номер, термін дії та CVC2 код картки, а також всі коди підтверджень, що приходять в SMS, повинні знати лише ви.

Повний захист платежів забезпечують спеціальні платіжні сервіси, серед яких LiqPay, Portmone, iPay, Fondy, EasyPay тощо. Також безпечно платити через цифрові гаманці – Google Pay, Apple Pay, Masterpass.

Ще одне важливе правило – здійснювати такі платежі лише через особисті телефони, комп'ютери, планшети. Вони також мають бути захищеними паролями.

Подбати потрібно і про додаткові функції для картки. Експерти радять підключати 3D Secure, тобто додатковий етап підтвердження оплати за допомогою введення одноразового пароля або біометрії. Зробити це можна зателефонувавши до служби підтримки вашого банку.

Крім того, дуже важливо розрізняти переказ із картки на картку та платіжну операцію. Платіжна операція здійснюється через сертифіковані платіжні сервіси або цифрові гаманці. Тобто, коли виникне потреба оскаржити операцію, повернути гроші, то у покупця буде така можливість.

А от коли ви переказуєте гроші на особисту картку продавця, то оскаржити це не вийде. А гроші можна буде повернути тільки тоді, коли продавець на це погодиться.

Але якщо можливості робити платіжну операцію немає, то при замовленні краще обирати післяоплату.

Загалом, потрібно слідкувати за активністю по картці. Бо якщо вона підозріла, і вам надходять SMS з одноразовими паролями, а ви при цьому нічого не купували, потрібно негайно звернутися до банку і заблокувати картку. Це може означати, що шахраї намагаються викрасти гроші.

Як розплачуватись в магазинах і не втрачати грошей

Раніше ми розповідали, що усі, хто мають банківську картку, вже добре знають це правило: в жодному разі не можна передавати паролі, CVC та інші коди третім особам. Аферисти знають достатньо способів, як за допомогою цих даних швидко вкрасти гроші з рахунку.

Але є варіант, коли ви не передавали даних нікому, але ними таки скористались. Таке може статися під час оплати товарів карткою на касі. Шахраї можуть підглянути дані на ній, поки ви розраховувались, або ж взагалі її викрасти.

Читайте детально, як безпечніше робити безготівкові операції. Також ми писали про те, чому банк може заблокувати картку і чи можна її повернути.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.