Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хитрощі Netflix. Як смартфон став кінотеатром вдома, і чим бренд заманює українців

Разом з експертом пояснюємо, чим велика американська компанія, яка має понад 180 млн передплатників по світу, намагається завоювати українського глядача

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Попри те, що кількість підписок зменшилась, Netflix намагається повернути клієнтів і збільшити прибутки

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Культура перегляду кіно в останні десятиліття змінюється. Все частіше замість походу в кінотеатр люди беруть свої смартфони та ноутбуки й дивляться кіно там. Особливо ця тенденція зросла після пандемії COVID-19 та початку повномасштабної війни в Україні. І одними з тих, хто пропонує українцям таку розвагу, коли її неможливо отримати в кінотеатрі, є американський стрімінговий сервіс Netflix.

Наша редакція разом з експертом Олегом Тітамиром розібрала, що цікавого бренд пропонує своїм клієнтам та що робить для того, аби українська аудиторія збільшувалась.

Netflix, Inc. – американський продюсер і дистриб'ютор фільмів і телесеріалів, компанія, яку заснували 1997 року Рід Гастінгс і Марк Рендолф у Каліфорнії, США. Більшість акцій належить різним інвестиційним компаніям. Netflix присутня у 190 країнах світу і за даними 2020 року мала понад 180 млн передплатників. Запуск в Україні відбувся у 2016 році, однак лише за 4 роки повноцінно запустили підрозділ Netflix Україна з українськомовним вебінтерфейсом. Чистий прибуток компанії у 2021 році склав 5 116 млрд доларів.

Кінотеатр вдома


Основну ідею бренду можна описати так: "Створити власний кінотеатр вдома, з великим вибором і великими можливостями". Тобто, компанія пропонує людям великий об'єм фільмів, як старих, так і абсолютні новинки, і вони охоплюють максимально широку аудиторію. Основне, як можна схарактеризувати глядача, він любить дивитися кіно та серіали. І він знайде і документалки, і історичні картини, і фентезі, і дитячий контент і ще купу всього.

Тобто, платформа пропонує контент для величезної категорії людей незалежно від віку, статі, вподобань і так далі. Тітамир каже, що важливо, що все це різноманіття є в смартфоні. Це підкреслює ідею кінотеатру вдома. Як і логотип, який нагадує червоні крісла в кінотеатрах.

Експерт каже, що сама платформа і її можливості побудовані так, що людині зручно нею користуватися і знаходити для себе контент. А ще, поки є можливість ділитися паролями й так ділити підписку з іншими людьми. Нещодавно в компанії заявили, що така функція буде заборонена, оскільки компанія втрачає дуже багато грошей. Тому незабаром кожен повинен буде платити за себе. Однак поки людина може створити акаунт і розділити його ще з кількома людьми, і для кожної буде свій профіль.

Тітамир каже, що це зручно, оскільки для кожного буде зберігатися індивідуальна історія переглядів і вподобань. І власне ще одна фішка, яка зацікавлює глядача і підживлює його інтерес це робота алгоритмів. І перевага в тому, що клієнт не витрачає часу на пошук цікавих йому фільмів.

Штучний інтелект аналізує і підбирає для користувача фільми та серіали по інтересах. А отже, час на самостійний пошук контенту для перегляду скорочується.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Ці всі речі зацікавлюють людей і відрізняють компанію від інших стрімінгових сервісів. Проте у роботі з українською аудиторією є певні особливості.

Як Netflix намагається заманити українця


Сервіс став доступним в Україні з 2016 року. Але тоді було мало фільмів у доступі, а українського дубляжу не було зовсім. І лише у 2021 році компанія повноцінно запустила підрозділ Netflix Україна і додала українськомовний вебінтерфейс до свого сайту та застосунків, створила українські профілі в соцмережах і техпідтримку. А головне — з'явився дубляж українською мовою, і поступово компанія почала купувати права на фільми українського виробництва.

Тітамир каже, що це дуже гарна тенденція, і компанія серйозно почала працювати над українською аудиторією. По-перше, вона розширилась, бо зник мовний бар'єр. По-друге, її зацікавлюють і іншими маркетологічними фішками.

Зокрема, соцмережі — це вже класичний спосіб розширити аудиторію і тримати з нею зв'язок. Особливість Netflix у тому, що їхні соцмережі наповнюються не лише анонсами, а і цікавими відео та фото із залаштунків створення популярних серіалів та фільмів, а також мемами. І ці меми адаптовані під нашого глядача.

Скриншоти з Instagram
Скриншоти з Instagram

Скриншоти з Instagram

Скриншоти з Instagram

Отже, українська аудиторія Netflix збільшується і цікавиться платформою. Про це свідчить і те, що виникають обговорення та скандали щодо деякого контенту та залучення певних осіб до знімання. У листопаді у Twitter презентували нових героїв другого сезону "Вікінги:Вальгалла". Серед них є київський князь Ярослав Мудрий, якого творці серіалу назвали "правителем Північної Росії".

На це одразу відреагувала спільнота і через певний час твіт видалили, а нашого князя назвали правильно "князь Київської Русі". Тобто, український глядач зацікавлений у платформі, у тому, що вона і як презентує світу, і сама компанія реагує на критику.

Про те, наскільки важливі соцмережі для брендів, ми писали у розборі Пузатої Хати. Також читайте про те, як Львівські круасани закохали українців у випічку з квашеним огірком.

Більше про хитрощі брендів читайте у нашій спецтемі "Психологія брендингу".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.