Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хитрощі Ашану. Чим бренд вирізняється на ринку і що пропонує покупцям

Розповідаємо, що лежить в основі бренду, чим він вирізняється на тлі конкурентів і як на його сприйняття впливає позиція щодо війни України з РФ

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

В одному місці зібране велике різноманіття продуктів та товарів для дому й родини

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Деякі компанії тримаються на ринку дуже давно. Частина з них з часом адаптовується під зміни, підхід декого залишається незмінним, але в обох випадках бізнес може працювати й надалі та приносити прибутки. Однією з таких давніх компаній є Ашан, яка з Франції розповсюдилася по країнах Європи та Сходу.

Сайт Pro Гроші разом з експертом Олегом Тітамиром розібрав, що пропонує Ашан покупцям, зокрема в Україні, чи є в нього конкуренти, та як на сприйняття бренду впливає позиція компанії щодо війни в Україні.

Ашан – це велика мережа гіпермаркетів, яку у 1961 році заснував Жерар Мюльє. Родина Мюльє є однією з найбагатших у Франції. За підсумками 2021 року вони мали гіпермаркети у 13 країнах світу, під цим брендом працюють понад 2 тис. торгових точок. В Україні вони з 2008 року, тоді відкрили два магазини: перший у Києві та другий у Донецьку. Минулого року дохід компанії без урахування податків склав 30,5 млн євро.

Там, де проводять багато часу

Експерт пояснив, що Ашан є гіпермаркетом, який одним із перших запропонував в Україні новий формат. Його ідея полягає в тому, що в одному місці є максимальна кількість товарів у різних напрямках, і все це продається по відносно невисоких гуртових цінах.

Так, купити можна не лише продукти, а й товари для дому, дачі, сім'ї та відпочинку, а також сезонні товари.

Відповідно, людям подобається приходити в місця, де є великий вибір і можна взяти все, що потрібно. Час перебування в магазинах вимірюється годинами, і за відносно невисокими цінами клієнти купують товари на довше, ніж просто на кілька днів.

Це великий магазин, в який можна прийти і провести там багато часу, взяти все, що потрібно від А до Я. Причому у великих об'ємах запастись на тиждень. Це і приваблює покупця.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Якщо говорити про конкуренцію, то експерт каже, що прямих великих конкурентів у мережі немає. Є інші компанії, також з великою пропозицією товарів, але їхнє спрямування дещо інше. Це або повністю продуктові магазини, або орієнтуються більше на будівництво та ремонт. Крім того, Ашан пропонує гіпермаркети у великих форматах. Інші бренди пропонують формати менші та компактніші.

При цьому Тітамир запевняє, що французький бренд не застрахований від повної відсутності конкуренції в Україні, і хтось новий може прийти та з легкістю зайняти його місце. Але поки компанія не надто вкладається у зміну стратегії, яка б іще більше підлаштувалась під український ринок, покращення самого простору. Можливо, це можна пояснити тим, що великої конкуренції вони не відчувають, а тому економлять на деяких речах і не пропонують чогось кардинально нового споживачам.

Питання війни впливає на сприйняття бренду, але чи всюди

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато світових брендів покинули ринок агресора. Однак Ашан залишається одним із тих, які далі ведуть бізнес у РФ і навіть його розвивають. Експерт каже, що дійсно для українського споживача це вагомий чинник, і люди масово відмовляються від таких брендів, попри їхні переваги та позицію на ринку.

Часто трапляється, коли українські офіси намагаються чинити тиск на головні й висловлюють іншу позицію щодо війни зокрема. Однак фахівець переконаний, що бренд в українців все одно асоціюється цілісно і такі спроби не зможуть виправдати позицію цілої компанії.

При цьому привабливість бренду через його позицію щодо війни в Україні падає для українців. А що стосується інших країн, то тут постає питання грошей і економіки.

Відверто в Європі ніхто не говорить про те, що компанія вийшла чи не вийшла з РФ. Там акценти роблять на безпосередньо воєнних діях, ракетних ударах, ставленні політиків до цього, енергетичній кризі. Не обговорюють присутність брендів, бо це економіка держави. Вони заробляють колосальні гроші, доходи важливі для дуже широкого кола людей, – пояснив Тітамир.

Отже, деякі бренди адаптуються та змінюють свою стратегію на українському ринку, але частина визначає інші пріоритети.

Зрештою, в більшості супермаркетів діють класичні способи заохочення людей до покупок. Як в Ашані, так і деінде можна зустріти щотижневі чи навіть щоденні акції. На прикладі бренду EVA ми пояснювали, що часті знижки не завжди означають протермінований товар. Це може бути стратегія, яка збільшуватиме продажі та оборот грошей.

Дізнавайтеся, якою ідеєю EVA зацікавлює українців та як збільшує продажі. Також ми розповідали, як Львівські круасани закохали українців у випічку з квашеним огірком.

Більше про хитрощі брендів читайте щосереди у нашій спецтемі "Психологія брендингу". Незабаром ми розповімо, чим приваблює клієнтів платформа Netflix.​​

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.