Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому ФОПам обов'язково потрібно вести облік доходів – три причини

Підприємцям радять продовжувати фіксувати доходи, хоч Книгу обліку скасували ще у 2021 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПи повинні фіксувати доходи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри те, що ФОПів в Україні звільнили від вимоги обов'язково вести книгу обліку доходів, фіксувати підприємницький дохід все ж потрібно продовжувати. Робити це можна в будь-якій зручній формі.

Про це в коментарі Pro Гроші розповіла приватний бухгалтер-практик Ірина Колісник.

Вона нагадала, що згідно з чинним законодавством підприємці 1,2 та 3 груп (без ПДВ) звільнені від обов’язку вести книгу обліку доходів, починаючи з 2021 року. Водночас важливо продовжувати вести облік доходів, і на це є декілька причин.

Насамперед вести облік доходів потрібно для правильного відображення підприємницького доходу у звітності.

Кожен підприємець показує свій дохід в податковій декларації і має враховувати всі готівкові та безготівкові доходи від підприємницької діяльності. Звітність подається поквартально або раз на рік, залежно від групи єдиного податку, тому підраховувати та відображати свій дохід в книзі/зошиті/таблиці потрібно регулярно, щоб на момент подачі звітності мати сформовану суму доходу за свій період, – пояснила бухгалтер-практик.

Ще одна причина вести облік – це те, що від суми доходу за рік залежить, чи має право підприємець перебувати в тій чи іншій групі єдиного податку. Кожна група має свої критерії для перебування в ній, і один із них – це сума доходу за рік. Наприклад, на 2023 рік ліміти для перебування в кожній групі становлять:

  • перша група – 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат);
  • друга група – 5 587 800 грн (834 мінімальні зарплати);
  • третя група (3% та 5%) – 7 818 900 грн (1 167 мінімальних зарплат).

Щоб розуміти, чи маєте ви право працювати в своїй групі – потрібно вести облік свого доходу, – наголосила експертка..

Що стосується ФОПів 3-Ї групи, для них від суми доходу залежить сума податку до сплати. Тому важливо регулярно вести облік доходів, щоб правильно сплачувати єдиний податок.

Вона зауважила, що для платників єдиного податку залишили лише одну вимогу: вести облік доходів в будь-якому вигляді з помісячним відображенням доходів від підприємницької діяльності.

Всі інші ФОПи: загальносистемники та ФОПи 3-Ї групи з ПДВ – зобов’язані продовжувати вести облік доходів і витрат по затверджених формах, – підсумувала Ірина Колісник.

Раніше ми писали про те, що може змінитися для ФОПів уже у 2023 році. Також ми пояснювали, коли уряд може скасувати пільги для ФОПів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.