Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться платити? Чому деяким ФОПам нараховують борги за несплату ЄП

Підприємці скаржаться на нарахування боргу за єдиний податок, хоча його мають списувати під час воєнного стану

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чому виникає борг у ФОПів за несплату єдиного податку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці 1 та 2 груп мають пільгу на час дії воєнного стану – можливість не сплачувати єдиний податок. Втім чимало українців скаржаться, що згідно інформації в Електронному кабінеті платника податків борг за несплату ЄП нараховується.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

За словами експерта, останнім часом у професійній практиці він стикається з проблемами ФОПів-єдиноподатників щодо заборгованості за несплату ЄП. На підставі пп.9.1 підрозділу 8 Перехідних положень ПКУ з 1 квітня 2022 року підприємці 1 та 2 груп можуть обрати варіант не вносити обов’язковий платіж до скасування воєнного стану. Тобто це не звільнення від сплати, а вибір, який приймає кожен ФОП.

Але може статися, що в Електронному кабінеті платника податків з’явиться борг, якого бути не повинно. Михайло Смокович радить не хвилюватися та не починати в паніці платити за всі попередні місяці. Адже система згодом налаштує алгоритми так, щоби всі підприємці втратили заборгованість відповідно до даних в декларації за 2022 рік.

Як уточнив фінконсультант, існує цікава, проте незрозуміла закономірність: у людей, які після 1 квітня до 31 грудня 2022 року взагалі не вносили платежі, проблем не виникає. Проте громадянам, які ще в квітні заплатили ЄП за будь-який місяць, борг нарахували. Поки невідомо, коли алгоритми налаштують для списання, але це точно станеться, як у випадку з частиною ФОПів.

Що робити, якщо немає терпіння чекати

Якщо ви не хочете чекати, поки система самостійно виправить збій, можна власноручно виправити дані в Електронному кабінеті. Для цього потрібно надіслати в податкову заяву, але її приймуть тільки після підтвердження вашої декларації за минулий рік. Документ завантажується в особистий кабінет, але лише в PDF-форматі (допоможе конвертування DOC-файлу), та повинен містити підпис і дату.

В Електронному кабінеті платника податків в боковому меню оберіть розділ "Листування з ДПС" і внесіть дані щодо вашої районної податкової. В полі "Тип" натисніть на кнопку "Заява (клопотання)", в полі "Тематика" – на "Єдиний податок". Завантажте PDF-документ через кнопку "Файл" і збережіть форму.

Далі в меню "Вихідні документи" знайдіть створену чернетку та підпишіть її електронним цифровим підписом. Тоді можна заяву відправити, натиснувши на відповідну кнопку у верхньому меню. Зазвичай відповідь з податкової приходить протягом кількох днів, але опрацювання – нешвидка процедура. ФОПам доведеться очікувати від кількох тижнів до місяця, щоб переконатися в дієвості звернення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк повідомив про значні зміни для ФОПів. Також ми повідомляли, що деяким українцям потрібно сплачувати податки за підробіток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.