Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам приготуватися: до кого прийде податкова у 2023 році

Розповідаємо, кому з підприємців варто очікувати податкових планових перевірок та коли вони розпочнуться

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році планується здійснити понад 3 000 податкових перевірок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили законопроєкт №8401, а отже з 1 серпня знову починають здійснюватися податкові перевірки. Таким чином план-графік таких перевірок на 2023 рік зазнав змін.

Про це повідомляє Державна податкова служба України.

Кого включили в оновлений план-графік?

Загалом, починаючи з серпня, згідно з планом-графіком, податківці у 2023 році планують провести 3 683 планових перевірки. Хто саме потрапив у перелік перевірок та коли вони розпочнуться, можна подивитися за посиланням.

Сам же план-графік складається з чотирьох розділів:

  • за Розділом I "Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб" та Розділом II "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" податківці хочуть провести 1 854 податкових перевірки;
  • за Розділом ІІІ "Документальні планові перевірки фізичних осіб" планові перевірки торкнуться 1 510 осіб;
  • за Розділом IV "Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" податківці здійснять 319 планових перевірок.

Кого не перевірятимуть з 1 серпня?

Автори законопроєкту №8401 пропонують встановити певні обмеження щодо проведення податкових перевірок підприємців. Таким чином з 1 серпня 2023 року буде запроваджено мораторій на проведення:

  • усіх перевірок ФОПів 1 та 2 груп до 1 серпня 2024 року (виняток – проведення перевірок через припинення господарської діяльності);
  • документальних чи фактичних перевірок платників податків чи об'єктів, зареєстрованих/розташованих на прифронтових територіях (територіях можливих бойових дій).

Також законопроєкт передбачає обмеження проведення планових перевірок у 2023-2024 роках, але за певних умов. Йдеться про випадки:

  • якщо платник податків здійснює господарську діяльність, пов'язану з виготовленням/реалізацією підакцизної продукції або є суб'єктом грального бізнесу чи фінансовою установою;
  • платник податків відповідає одній з ознак ризику.

Детальніше про ознаки ризику читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що робити ФОПам без РРО. Також ми писали, хто не платитиме за понаднормові квадрати житлової нерухомості у 2023 році. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.