Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До ФОПів прийде податкова: коли та кого перевірятимуть

Розповідаємо, які зміни чекають на підприємців вже цього літа та кому не варто переживати за поновлення податкових перевірок

Фото: ДПСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податкові перевірки відновлять не для всіх підприємців

Фото: ДПСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили законопроєкт, який передбачає певні зміни для ФОПів, які мають відбутися вже з 1 серпня 2023 року. Зокрема це стосується скасування мораторію на проведення перевірок підприємців.

Про це йдеться в законопроєкті №8401.

Кого з підприємців перевірятимуть, а кому не варто чекати на податкову?

Автори документа пропонують встановити певні обмеження щодо проведення податкових перевірок підприємців. Таким чином з 1 серпня 2023 року буде запроваджено мораторій на проведення:

  • всіх перевірок ФОПів 1 та 2 груп до 1 серпня 2024 року (виняток – проведення перевірок через припинення господарської діяльності);
  • документальних чи фактичних перевірок платників податків чи об'єктів, зареєстрованих/розташованих на прифронтових територіях (територіях можливих бойових дій).

Також законопроєкт передбачає обмеження проведення планових перевірок у 2023-2024 роках, але за певних умов. Йдеться про випадки:

  • якщо платник податків здійснює господарську діяльність, пов'язану з виготовленням/реалізацією підакцизної продукції або є суб'єктом грального бізнесу чи фінансовою установою;
  • платник податків відповідає одній з ознак ризику.

Щодо ознак ризику, то документом визначено п'ять таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток або ПДВ нижче на понад 50% за рівень сплати податку в середньому у відповідній галузі;
  • дебіторська заборгованість, яка перевищує кредиторську більш ніж у два рази;
  • інші операційні витрати перевищують 30% загальних витрат операційної діяльності;
  • загальна сума видатків, відображених у податковій декларації про майнове становище та доходи, становить 75% або більше суми задекларованого загального доходу (за умови, що сума загального річного доходу від підприємництва становить не менше 10 млн гривень);
  • зарплата, нарахована/виплачена податковим агентом, менша за середню по регіону у відповідній галузі.

Які ще зміни чекають на ФОПів?

  • Не враховувати "технічний борг", який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті, під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі.
  • Зберегти право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій).
  • Надати можливість платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Раніше ми розповідали, чи штрафуватимуть ФОПів за відсутність РРО. Також ми писали, що зміниться для підприємців з 1 серпня. Більше про податкові зміни для ФОПів в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.